НОВИНИ

Стотици хиляди яйца са блокирани заради наличие на фипронил у нас

Над 350 000 яйца с по-високо от разрешеното съдържание на фипронил вече са изтеглени от търговската мрежа и складовете на фирмите производители. Това съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните в Сутрешния блок на БНТ. Ведомството продължава да проверява за още яйца от същите производители, независимо дали са от засегнатите партиди.

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 15.09.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Кремена Стоева, началник отдел в дирекция "Контрол на храните" в БАХБ: Сигнал за замърсените яйца е получен от търговска верига. Тя е съобщила, че хванатите с фипронил продукти не са имали документи, които да удостоверяват, че не съдържат опасният препарат. Призоваваме всички граждани на България да проверят хладилниците си, да проверят яйцата в хладилниците си и ако имат яйца с маркировка върху яйцата, която вие изписвате, да ги върнат в обекта, от който са ги закупили, не препоръчваме консумация на тези яйца.

От Българската агенция за безопасност на храните съветват потребителите да не употребяват яйца, произведени от трите ферми на "Агробизнес" и "Агроинвест продукт".

Кремена Стоева, началник отдел в дирекция "Контрол на храните" в БАХБ: В момента също не можем да кажем колко точно яйца има на пазара от тези три ферми. Фермите са твърде големи с голямо дневно производство, което означава, че яйца може да има и в много малки магазини. Затова отново повтарям, че нашата работа все още не е приключена по яйцата.

От агенцията са предали случая на прокуратурата, защото е забранено да се използва фипронил в близост до продуктивни животни.

Кремена Стоева, началник отдел в дирекция "Контрол на храните" в БАХБ: Всички яйца налични в момента на пазара, независимо кога им изтича срокът на годност, от този производител, независимо кога са получени, се спират от търговия.

По данни на Министерството на земеделието, в България има 130 производители на яйца, като към момента ведомството е проверило всички, увериха оттам.

Кремена Стоева, началник отдел в дирекция "Контрол на храните" в БАХБ: Конкретно как е попаднал фипронилът в яйцата все още не мога да кажа. Концентрацията е над допустимото, но все още не е толкова голяма. За да се достигне до увреждане, трябва да изядете прекалено много яйца.

От ведомството обясниха, че търговските обекти в момента оказват пълно съдействие за проверката и би трябвало срещу касова бележка да връщат парите на хората, които са закупили от съмнителните яйца. Една от търговските вериги вече разпространи съобщение до медиите, че ще връщат пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обучават  лекари от Североизточна България как се лекува исхемичен инсулт
Обучават лекари от Североизточна България как се лекува исхемичен инсулт
18 ​години затвор за Емилия Ковачева за опит за умишлено убийство
18 ​години затвор за Емилия Ковачева за опит за умишлено убийство