Стотици хора се качиха на Витоша снощи, за да броят падащи звезди. В момента е пикът на така наречените Персеиди, които се виждат и с просто око, а между два и четири през нощта от небето пада по звезда на минута. Небесното шоу продължава и тази вечер.

Падащите звезди през вчерашната нощ предизвикаха истински фурор в полите на Витоша. Стотици хора, въоръжени с одеяла, храна и напитки се отправиха към поляната на хижа Момина скала, за да наблюдават звезното шоу. Тава предивика небивали за това време на нощта задръствания в планината.

За да може да видите падащите звезди е необходимо да сте достатъчно отдалечени от града. Освен любопитни, на поляната бяха дошли и професионалисти. Един от тях е Александър, който прави снимки на звездното небе.

Александър Симеонов: Трябва някакъв обикновен фотоапарат, с най-обикновен обектив и просто снимката се прави около 20-30 секунди, за да може да се хване максимално светлина като е тъмно.

Но какво всъщност са Персеидите? Попитахме астрономите.

Това са малки частици останали от преминаващи комети, които минават през орбитата на земята и земята като мине през този облак от частици, тези малки частици някои от които по няколко микрона или сантиметра, изгарят или се изпаряват в земната атмосфера и се появява така наречения феномен на падаща звезда.

Персеидите идват от съзвездието Персей, което е на североизток и изгрява към 12 и половина. Ние обаче трябва да гледаме в противоположната посока, за да видим падащите звезди.


Ганчо: Тази нощ имаме голям късмет, че е новолуние, тоест небето ще е абсолютно тъмно, луната няма да пречи. Хората, които имат късмет да са в планината, на село или далеч от светлините на градовете ще могат да видят над 100 метеора на час в техния максимум.

Падащите звезди могат да бъдат наблюдавани и през телескоп. Един от най-старите у нас се намира в обсерваторията на Софийския университет. В катедра астрономия разполагат и с високочестотна антена, чрез която падането се хваща звуково.

Ганчо: Това е радиотелескоп, който може да засича примерно слънчеви бурии, бурии на Юпитер и дори както сега говорим, за персеиди, може да засича когато падне метеор.

И последното задължително условие, за да се насладите на небесния спектакъл е да забравите за светещите екрани на телефоните си и да си пожелаете нещо хубаво след като видите падаща звезда.

Фотограф на снимките в репортажа: Александър Симеонов.