НОВИНИ

Стотици мъже в страната скочиха в ледените води на Богоявление

Минусовите температури на Богоявление не попречиха на стотици смели мъже да скочат в ледените води, за да спасят кръста. Леденото мъжко хоро в Калофер е на път да влезе в световната листа за нематериалното културно богатство на Юнеско. Представители на оранизацията за трета година наблюдават вековния ритуал на Богоявление, след което ще дадат становище.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова Екип на „По света и у нас“
19:45, 06.01.2019
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

След като разбиха дебелия лед, 150 мъже от Калофер извиха традиционното хоро във водите на р. Тунджда. За да е автентичен обичаят, тази година се включиха само местни мъже - такова е изискването на ЮНЕСКО.

Румен Стоянов, кмет на Калофер: Радвам се и благодаря на хората, които разбраха, че не трябва да влизат. Всички останали са само калоферци. Това е традицията на Калофер.

Традицията в Калофер е кръстът да бъде "хванат" от най-малкия участник в хорото. Тази година това бе 8-годишният Кристиян. След изпълнението на вековния ритуал в ледените води на Тунджа, да се хванат на хорото нагазиха още около 500 мъже от цялата страна.

;

В София също се наложи разбиване на леда, което предвещава щастлива и плодородна година, а кръстът за трети път беше спасен от Вячеслав Борисов. Той е воден спасител и скача в езерото в Дружба за осма година.

Вячеслав Борисов: Голяма конкуренция, всичко нормално, много студено тази година беше, но оцеляхме. Специална подготовка за студа е моят племенник е, който е на 5 години. Калоян се казва, обичам го! Той беше моето вдъхновение днеска.
;
Пламен Атанасов: Всички от моето семейство и тук всички, които сме се събрали, нека бъдат здрави, защото това е най-важното. Всичко друго се постига.

;

Край Варна в Черно море скочиха 80 мъже. Светинята попадна в ръцете на 18-годишния Александър Матев. Той избра да дари паричната награда, както и богоявленския кръст на семейство Алексиеви от Варна, които се борят за възстановяването на техния син Младен, болен от парализа.

Александър Матев: Миналата година не успях да взема кръста. Тази година повече гледах и от първия път го уцелих. Парите, които ги получих ще ги даря за благотворителност.
Емил Атанасов: Смятам, че не само днес, а всеки ден е нужно да бъдем над материалното, да бъдем малко по-духовни, малко по-добри.

Бащата на болното момче обаче не е приел средствата.

;

И във водопада „Докузак" в Странджа спасиха светия кръст. Под звуците на гайда във вира се хвърлиха двама смелчаци. Първи стигна до кръста 19-годишният Кристиян от Бургас.

Кристиян Йорданов: Радвам се, баща ми има имен ден днес. Това е за него.

Ритуалите на този ден са символ на пречистването и новото начало. Дните около Богоявление са най-силните през годината, вярва се ,че всичките ни молитви ще бъдат чути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богоявление празнуваха и в Румъния и Гърция
Богоявление празнуваха и в Румъния и Гърция
Каракачанов очаква по-ниска от предварително уговорената цена за F-16
Каракачанов очаква по-ниска от предварително уговорената цена за F-16