НОВИНИ

Стотици нарушения на работодателите в Благоевградска област през юли

Стотици нарушения на работодателите в Благоевградска област са установили от регионалната Инспекция по труда през месец юли. Над 500 са само нарушенията свързани с осигуряването на безопасност и здраве при работа. Нарушения са открити и при фирмите, които санират блокове по Националната програма за енергийна ефективност.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
19:50, 29.08.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Над 30 блока, които се санират по националната програма са проверени в Благоевградска област през месец юли. Инспекторите са установили повече от 200 нарушения.

Славянка Симитчийска, директор на Инспекцията по труда в Благоевград:
„Издадени са 4 акта за спиране работата по скелета, които не са били обезопасени съгласно изискванията. При тези проверки са съставени 9 акта за административни нарушения като един от тях е за лице работещо без трудов договор.”

Все още не е възстановена и работата по саниране на блока в центъра на Благоевград, където преди два месеца скелето се срути и едва не уби строителите. Фирмата трябва да изпълни 20 предписания, преди да продължи работата по обекта. От Инспекцията по труда казаха още, че през миналия месец са получили и доста сигнали за неизплатени заплати на шофьори в транспортни фирми.

Славянка Симитчийска, директор на Инспекцията по труда в Благоевград:
„При прекратяване на трудовите правоотношения обикновено не се изплащат обезщетенията и последната заплата и най-вече това, че при шофьорите се получава така, че трудовият договор е сключен на минималния осигурителен праг. Устно се договарят на друга сума и при прекратяването очакват да получат това, за което устно са се договорили.”

Инспекторите обаче могат да контролират само това, което е посочено в трудовия договор, затова често шофьорите остават излъгани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Пътуване в миналото“: Хераклея Синтика постепенно разкрива красотата си
„Пътуване в миналото“: Хераклея Синтика постепенно разкрива красотата си
Макрон осинови кучето Немо
Макрон осинови кучето Немо