НОВИНИ

Стотици отдадоха почит на Васил Левски в София

Левски е символът на цяла една епоха. Изцяло посветен на националната кауза, изживял дните си достойно, загубил живота си с героизъм и трагизъм. Затова и хората днес пред паметника се кръстеха, като пред икона. Левски е пазителят на народното ни достойнство. И в този час не спират да прииждат признателни хора. Стрък след стрък, те отрупаха паметника с цветя. Разказваха си истории от миналото за Апостола, за ценностите, за морала, говореха за народа днес, за бъдещето.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:26, 19.02.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
Милена Караколева: "Той е апостолът, който никога не трябва да забравяме.Трябва да сме му благодарни, въпреки, че той не е успял да доживее свободата, но се е борил с всички сили."
София: "Той е направил много чудеса."
- Какви са тези чудеса?
"Накарал е българите да се освободят от турците."
Мариета Христова: "Трябва да си помним историята, трябва да помним личностите, които създадоха тази история и да се опитаме поне малко да бъдем като тях."
Севделина Георгиева: "Малко са останали такива хора като него, ние трябва да се гордеем, че сме го имали."

Традицията около честванията и днес беше спазена. В църквата ,,Света София" беше отслужена панахида. От там тръгна и литийно шествие към паметника Левски. На официалната Възпоменателна церемония, която БНТ излъчи на живо, присъстваха президентът Румен Радев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Румен Радев, президент на Република България: "Братство всекиму без да гледаме на вяра и народност казваше Левски. Но така ли е днес? Уви. Нито България, нито Европа, нито светът са близо до този идеал. Апостолът затова е Апостол, защото проповядваше идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, в които разни политици от разни епохи се опитваха да го вкарват за своя изгода."
Йорданка Фандъкова - кмет на София: "Делата на всеки един от нас чертаят пътя на нацията ни. Поклон пред святото дело и безсмъртния подвиг на Апостола на свободата.

Миниcтъp-пpедседателят Oгнян Геpджиков присъства на светата литургия и панихида в памет на Апостола в родния му град Карлово.

Огнян Герджиков, служебен министър-председател: "Вcеĸи път cе вълнyвам, когато става дума за неговото тефтеpче, в което много чинно е запиcвал за наpодните дела какво е xаpчил до cтотинка. Това е наистина пример, който е завинаги. Ние сме длъжни да спазваме неговите завети и да учим децата и внуците си за тях."

И накрая да припомним завета на Апостола. След като е заловен, по време на разпита пред турския съд го питат: Викаха те в бунтовническия комитет за каква служба?

,,Възложиха ми да обнадеждавам цяла България"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП утвърди предизборните си листи
БСП утвърди предизборните си листи
ГЕРБ и БЗНС питат кой е упълномощил Стефан Янев да отиде на срещата на НАТО
ГЕРБ и БЗНС питат кой е упълномощил Стефан Янев да отиде на срещата на НАТО