В Пловдив тържествено бе честван денят на Света великомъченица Марина и храмовия празник на храма "Света Марина". Специално за празника в храма бяха донесени за поклонение покрова и одеждите на Света Богородица от Русия и чудотворната икона на Света Богородица „Всецарица” от Атон.

Стотици пловдивчани се събраха пред храма, за да почетат празника и да се поклонят пред копието на чудотворната икона на Света Богородица „Всецарица” и частица от покрова и одеждите на Света Богородица.

Те бяха донесени снощи с литийно шествие до храма.

Иконата е дар на Пловдивската митрополия от Света гора - Атон, а частицата от покрова и одеждите бяха донесени от игумен Пьотр Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „ Св. Йоан Богослов”.


Светата литургия бе водена от пловдивския владика митрополит Николай в съслужие с шестима епископи от Светия синод.

За чудотворната икона се знае, че е помогнала на онкоболни. Мнозина днес се молиха пред нея за своето или на своите близки изцеляване.

Снимки: БТА

Пловдив посрещна частица от покрова на св. Богородица

Пловдив посрещна частица от покрова на св. Богородица

Поводът е предстоящият празник на митрополитския храм „Света Марина“. За празника Пловдивската митрополия получи като подарък копие на чудотворната ик...

© БТА
Православната църква днес почита Света Марина

Православната църква днес почита Света Марина

В деня на Света великомъченица Марина своя празник празнува Созопол. Светицата се счита за покровителка на водите и закрилница на града.