НОВИНИ

​Стотици прилепи са били зазидани живи при санирането на блокове в Бургас

Стотици прилепи са били зазидани живи при санирането на блокове, твърдят природозащитни организации. В Бургас цели колонии били погребани под изолацията на сградите.

bnt avatar logo
от Мария Салабашева
18:35, 14.11.2017
5630
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Сигнал за блокове 67 и 71 в бургаския комплекс "Изгрев" първо са получили във фондация "Диви животни". Оттам ни предоставиха и видео, на което се вижда как под изолацията намират полумъртви прилепи, зазидани при строителните дейности.

Вяра Крушкова, фондация "Диви животни": Сигналът беше от момиче, което е, така да кажем, приятел на "Дивите животни". Тя ми каза буквално: "Аз тук вървя и ги чувам навсякъде, на другия ден минавам, изолацията я има и там вече е тихо".

Прилепите са защитен вид и унищожаването им се наказва със закон. Кой обаче трябва да носи отговорност в случая, след като предварително не са били издадени никакви предписания, питат от строителните бригади.

Веселин Неделчев, технически ръководител на строителна бригада: Еколозите първо не са си свършили работата както трябва, защото те знаят, че се санира в България. Нищо не им пречи да минат по общините и да питат кои блокове ще се санират, да разберат, да отидат и да си направят проучването, след което да го внесат в общината и да кажат - в този, този и този блок има такива видове животни, които трябва да бъдат защитени.

След сигналите комисия от Община Бургас и Регионалната екоинспекция е направила проверка на място, като на строителите е било препоръчано да монтират специални тръби, през които прилепите да могат да излязат на свобода.

Детелина Иванова, началник отдел "Биологично разнообразие, защитени територии и защитени зони": Това е практика, която е приложена и в други страни, тези тръби стоят 3 до 5 дни. През това време прилепите излитат и нямат възможност да се върнат обратно.

За втория етап от Програмата за саниране се очаква да бъде приета методика, която да включва първоначален оглед и предварителни предписания, ако във фугите на сградите живеят прилепи, или гнездят птици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 лева коледна добавка ще получат пенсионерите с най-ниски пенсии
40 лева коледна добавка ще получат пенсионерите с най-ниски пенсии
Източват горивото от цистерната, която се обърна на магистрала „Тракия“
Източват горивото от цистерната, която се обърна на магистрала „Тракия“