НОВИНИ

Стотици протестираха във Франция срещу предстоящото посещение на Нетаняху

Стотици протестираха във Франция срещу предстоящото утре посещение на израелския премиер Бенямин Нетаняху и против признаването на Ерусалим от САЩ за столица на Израел, предаде Франс прес. Около 400 души се събраха в Париж на площада на Републиката по покана на организациите "ЕвроПалестина" и "Солидарност Франция Палестина" според присъствал журналист на АФП.

стотици протестираха франция предстоящото посещение нетаняху
bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 09.12.2017
Чете се за: 00:38 мин.

"Не Тръмп определя международното право. Няма избран народ!", заяви Оливия Земор от "ЕвроПалестина" пред събралите се, които развяваха палестински знамена. "Ерусалим, палестинска столица", скандираха участниците в митинга. Те определиха като срамна срещата между Нетаняху и френския президент Еманюел Макрон, която е планирана за утре в Париж.

Около 300 души се събраха в град Лион с палестински знамена и плакати "Палестина ще живее, Палестина ще победи".
"Решението на Доналд Тръмп подпали барутния погреб", заяви Жером Фенел, председател на "Колектив 69 Палестина" и организатор на протестите в Лион. "Сега трябва Европа да поеме инициативата и срещата в неделя между Еманюел Макрон и Бенямин Нетаняху може да е добър повод да надигнем глас", добави той.

Около 30 души се събраха в северния град Лил към обяд по призив на организацията "Солидарност Франция Палестина".
Признаването на Ерусалим за израелска столица "има за цел да подпали барутния погреб", заяви Мирей Габрел, финансов директор на асоциацията. Тя изрази съжаление за лицемерната според нея позиция на Макрон, който порица решението на Тръмп и в същото време се среща с Нетаняху.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 15 миротворци на ООН са убити в Конго
Най-малко 15 миротворци на ООН са убити в Конго
Нобеловите лауреати за мир: Докато има ядрени оръжия, катастрофата е неизбежна
Нобеловите лауреати за мир: Докато има ядрени оръжия, катастрофата е неизбежна