Стотици русенци и техните деца откликнаха на националната екоинициатива "Стара хартия за нова книга". Всеки, който донесе поне 5 кг хартия за рециклиране, получи книжка по свой избор. Ентусиастите, които предадоха повече, бяха възнаградени с последното издание "Грийн тийн", публикувано специално за благотворителната кауза.

Русе

От рано сутринта пред пункта на площад „Свобода” в Русе се изви дълга опашка. С огромни чанти, с чували и дори с колички децата и техните родители търпеливо чакаха да предадат старата хартия.

Йова Петрова: Предадох 7 кг хартия, очаквах, че ще са по-малко, но за щастие бяха повече и получих допълнителна книга. За жалост нямаше "Пърси Джаксън", затова взех случайна просто, иначе си падам по фентъзи романи.

Новите книги са осигурени от 11 български издателства, а всичката събрана хартия ще бъде извозена за рециклиране.

Сиана Колибарова – организатор: Искаме да покажем на децата, че това да получат една нова книжка и да я имат в ръцете си, преди това тя е извървяла много дълъг път. Това е една от целите на нашата кампания, освен да им покажем, че четенето е забавно и не е трудно да се грижат за природата.

За последните три години Русе е сред рекордьорите в кампанията. Общо 5650 деца са предали 32 тона стара хартия и така са спасили от изсичане 416 дървета. В замяна са получили 7500 нови книги.