НОВИНИ

Стотици са в неизвестност след авария на язовир в Лаос

Стотици хора в неизвестност и поне 28 загинали . Това е засега равносметката от рухването на язовирна стена на електроцентрала в процес на строеж в югоизточната част на Лаос.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:45, 24.07.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света
стотици неизвестност авария язовир лаос

При катастрофата в провинция Атапу са се излели пет милиарда кубически метра вода, пометени са 6 населени места. Без дом са повече от 6600 души.

Строителството на авариралия язовир и ВЕЦ Ксе Пиан-Ксе е започнало през 2013 г. Проектът на стойност един милиард долара е трябвало да заработи догодина. Стената е с дължина 770 метра, висока е 16.

Основният акционер е тайландска компания, която обясни трагедията с проливните дъждове и големите обеми вода, влезли в язовира. Тя увери, че евакуира хората.

Помощ обеща и южнокорейска компания, която участва в строежа. Според нея в района са паднали валежи три пъти над нормата и един от петте помощни язовира е прелял.

Премиерът Тонглун Сисулит и други официални представители са на място и наблюдават лично спасителните работи. Местните власти поискаха дрехи, храна, чиста вода и лекарства. От години Лаос следва мащабна програма за строителство на ВЕЦ-ове с амбицията да се превърне в "батерията на Азия".

Страната контролира река Меконг и нейните притоци и вече разполага с 46 действащи централи. Строят се още 54. ВЕЦ-овете дават 30 процента от целия износ на страната.

От години еколози бият тревога за негативните последици от съоръжения за флората и фауната на река Меконг и местната икономика, която зависи от водната артерия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България предупреди Гърция и Турция за покачване на водите на Арда и Марица
България предупреди Гърция и Турция за покачване на водите на Арда и Марица
Няма опасност за живота на пострадалата при пожарите в Гърция българка
Няма опасност за живота на пострадалата при пожарите в Гърция българка