НОВИНИ

Стотици туристи напуснаха остров Иския заради земетресението

Животът на италианския остров Иския се нормализира след земетресението, което отне живота на двама души, рани много други и нанесе сериозни материални щети. Улиците на остров Иския се изпълниха с хора вчера вечерта. Възстановиха се разходките край пристанището, а магазините и заведенията отвориха врати. Животът постепенно се нормализира, но стотици туристи предпочетоха да напуснат острова, страхувайки се от нови трусове и срутване на сгради.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:26, 23.08.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:29 мин.
По света
стотици туристи напуснаха остров иския заради земетресението
Антонио Конте, местен жител: Загубихме много туристи, повечето от тях отплаваха веднага със специални фериботи към континента. За жалост, те решиха да си отидат, защото се чувстват в безопасност далеч от нашия остров.

Други обаче предпочетоха да останат до края на планираната ваканция. Някои търговци негодуват, че медиите преувеличават ситуацията. Според гражданска защита, повече от 200 души се нуждаят от помощ, след като домовете им пострадаха.

Офицер Давид Фаби: Преминахме към втора фаза на оказване на помощ. Кметовете ни предоставиха данни за около 200 души, които имат нужда от подкрепа и очакваме броят им да расте. Първоначалните оценки бяха за няколко хиляди, но ето че цифрата бе намалена.

Жителите на остров Иския наброяват 63 000 души, но през летния сезон стават повече от 200 000 заедно с туристите и собствениците на ваканционни имоти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Шулц призова за изтегляне на американските ядрени оръжия от Германия
Мартин Шулц призова за изтегляне на американските ядрени оръжия от Германия
Откриха най-ранните крепостни стени в цял свят в Провадия
Откриха най-ранните крепостни стени в цял свят в Провадия