НОВИНИ

Стотици тютюнопроизводители са се пренасочили към друг вид селско стопанство

За последните 8 години една трета от земеделските стопани, които отглеждаха тютюн в Благоевградска област са се пренасочили към друг вид земеделие-зеленчукопроизводство, животновъдство или пък овощарство. Интересът към селското стопанство нараства, а по данни на Областната земеделска служба всяка година близо 15 хиляди души подават заявления за подпомагане по схемата за единно плащане на площ.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Елена Чимева
20:20, 16.02.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Преди няколко години Иван Сабахлъков се отказва да произвежда тютюн и се захваща с отглеждане на зеленчуци и консервирането им. Разказа, че пазар за българските зеленчуци у нас има, но стопаните трябва да направят още преди засаждането им организация какво да засадят както и къде ще го продават. Признава, че тази година ще има голямо търсене на червената чушка - сорт „Куртова капия" и още сега може да каже на каква цена ще се изкупува.

Иван Сабахлъков,производител
„Цената, на която се изкупува е 65 ст минималната цена на капията куртовската капия. Чушка няма да остане, защото чушката –капията вирее в 4-5 държави и то на Балканския полуостров където качествата са им уникални и нямат аналог – това са Турция, Македония, Гърция, Сърбия .”

Субсидиите, които получават хората за отглеждане на зеленчуци полско производство са 250 лева на декар, а за оранжерийно 1200 лева на декар.

Кирил Укев, директор на Областна служба „Земеделие”-Благоевград
Минималният размер на стопанството, на което да се отглеждат зеленчуци, е 5 декара съответно трябва да има определена гъстота на растенията да се отглеждат и да се докаже добива с разходни оправдателни документи, които ще гарантират, че има извадена продукция на българския пазар."

Производителите,които до края на месец януари са отчели минималните си добиви спрямо площите в поделенията на разплащателната агенция към Държавен фонд „Земеделие„ ще получат тази година подпомагане. То ще бъде за произведеното през миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4-ти ден без парно в Габрово
4-ти ден без парно в Габрово
Лудогорец подновява битката за Европа
Лудогорец подновява битката за Европа