НОВИНИ

Стотици участваха в поклонението на "Оборище"

Повече от 140 години Оборище е място за поклонение, за размисъл и почит, защото оттук тръгва възкресението на новата българска държава. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева в местността Оборище, където стотици хора дойдоха, за да отбележат годишнината от Априлското въстание. На мястото, където делегатите на Първото българско Велико народно събрание вземат решение за избухване на бунта.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
16:41, 02.05.2016 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

На Оборище и днес дойдоха наследници на хората обявили избухването на въстанието преди 140 години.

Стела Белишка: "Всяка година се качваме ние и нашите деца да ги научим да вярват в България да ги научим да обичат българското и да почитат тези преди нас."

И тази година беше връчена наградата „Оборище”, учредена от Сдружението на възрожденските градове и общности „Възраждане за XXІ век“. Националната награда за 2016 година получи историкът проф. Иван Стоянов, преподавател във Великотърновския университет. Според професор Стоянов Априлското въстание е първото въстание, което постави българския въпрос на европейската дипломатическа маса и връщане назад няма.

Проф. Иван Стоянов – носител на награда „Оборище“: "Ако всички вървим заедно и ако се обединим така, както се обединяват българите през април 1876-а, нещата ще тръгнат напред."

Професор Иван Стоянов добави, че 140 години по късно ние не забравяме участниците в събранието на Оборище, защото те избраха пътят към свободата на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стая на приказките събира варненчета
Стая на приказките събира варненчета
Закриха училище в Силистра заради малък брой деца
Закриха училище в Силистра заради малък брой деца