НОВИНИ

Стотици училища и градини остават без плод и мляко заради хаос в наредбата

Стотици училища и детски градини в страната остават без доставка на плодове и мляко заради хаос от нормативна наредба отпреди няколко месеца. Тя дава право на директорите на учебните заведения сами да избират доставчик. Преди наредбата да влезе в сила, доставчиците се определяха от фонд "Земеделие".

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
16:19, 24.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Фирми, доставчици на плодове и мляко в училища и детски градини, сключили договори за следващите 3 години, днес се оплакаха, че директорите масово отказват продуктите им. Мотивирали се, че очакват официална информация от фонд "Земеделие". В други училища направо се отказвали от старите доставчици и търсели нови.

Милена Рашева, управител на фирма за плодове: "Директорите са получили указания да започнат да провеждат процедури за избор на изпълнител... По този начин цялата отговорност пада върху тях и така може да има доста отговорни последствия за някои от тях".

Недоволни производители на плодове и мляко настояват наредбата да бъде отменена и вече са я обжалвали в съда. Очаква се решение на 5-членнен състав на ВАС да се произнесе по спорните текстове.

От фонд "Земеделие" съобщиха за "По света и у нас", че при създалата се ситуация ако в едно училище вече има избран доставчик от миналата година и друг - по новата наредба, ще се изчака решението на съда.

Производителите обаче предупреждават, че това може да се проточи с месеци и в крайна сметка тази учебна година много училища и детски градини да останат без плодове и мляко.

Владислав Михайлов, Национална асоциация на млекопреработвателите: Единственото бързо и правилно решение е сега действащият ред да се приложи от ДФЗ Земеделие и след това да се чака решението на съда. То може да излезе догодина. Ако той постанови друг ред, тогава фондът да приложи съответните указания, но в момента има действащ ред и нека да го приложат.

Заради бездействието по проблема недоволните доставчици поискаха оставките на земеделския министър Десислава Танева и директора на фонд "Земеделие" Васил Грудев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Волен Сидеров влиза в битката за кмет на София
И Волен Сидеров влиза в битката за кмет на София
Инспекторатът към ВСС ще проверява предсрочното освобождаване на Полфрийман
Инспекторатът към ВСС ще проверява предсрочното освобождаване на Полфрийман