НОВИНИ

Стотици вярващи се стичат за празника на Рилския манастир

Стотици вярващи се стичат в Рилския манастир, за да почетат празника на неговия основател Свети Иван Рилски. Тържествена литургия отслужи Неврокопският митрополит Серафим.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград
11:34, 18.08.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Светецът е почитан като небесен закрилник на българския народ. Вярващи не само от България, но и от чужбина започнаха да се стичат в Светата обител още от ранни зори, за да се помолят за здравето на семействата си и да се докоснат до чудотворните мощи на светеца. Те се отварят на този ден специално за хората. Богомолците вярват, че Свети Иван Рилски им помага в трудни моменти затова и мнозина бяха дошли да му благодарят.

Православната църква отбелязва днес успението на светеца. Той е роден в с. Скрино. След като приема монашеството и се скита на много места се установява в Рила планина и основава Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдава на уединение в молитви. Според преданията той е извършил много чудеса не само през през живота си,но и след смъртта си и опазва манастира чрез своята благодатна сила. Иван Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася из целия Балкански полуостров и в Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Знаменитости отдават почит към жертвите на атентата в Барселона
Знаменитости отдават почит към жертвите на атентата в Барселона
Испания е в тридневен траур след терористичните атаки
Испания е в тридневен траур след терористичните атаки