НОВИНИ

Стотици жителите на Нова Загора против инсталация за биогаз в града

Стотици жители на Нова Загора блокираха тази вечер подхода към автомагистрала ,,Тракия,, и пътя за Свиленград. Те протестираха срещу замърсяването на въздуха с неприятна миризма от инсталация за биогаз в града. От фирмата собственик на централата, отрекоха тя да е причинител на неприятните миризми.

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 19.09.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

С маски на лицата жителите на Нова Загора преминаха от града до инсталацията за биогаз и блокираха пътя към магистралата. Те настояват тази централа да спре работа, защото замърсява въздуха, почвата и природата.

- Мария Табакова: Искаме чист град. Искаме да няма миризми. Аз съм с бронхиална астма, с три помпички съм в момента.Това е желанието на всички граждани на Нова Загора. Мирише ужасно.

- Недка Манева: Дошла съм заради моите внуци.За по-чист въздух в Нова Загора, защото миризмата е непоносима.Чувства се чак на края на града и може би и по нагоре.

Инсталацията за производство на биогаз е собственост на старозагорският холдинг "Градус". Тя работи с 60 тона птичи тор на денонощие и е на 24 часов режим на работа.

Бистра Митева-еколог на холдинг ,,Градус,, ,,Ние можем категорично да заявим,че миризми от нашата дейност няма и поради това не считаме,че е необходимо да предприемаме каквито и да било действия в тази посока"

В Общинския съвет на Нова Загора е сформирана временна комисия,която ще излезе с доклад за проблема.Той ще бъде гласуван утре на сесия и изпратен до Премиера и Президента.

Георги Николов -предс.на ОбС Нова Загора: ,За жалост не Общинския съвет е отворил инсталацията за производство на биогаз. Именно затова ние задаваме въпроси на тези институции,които са пряко, всъщност ангажирани с разрешителния режим по отварянето.

Жителите на града бяха категорични ,че ще продължат с протестите, докато не се предприемат мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собствениците на земя в Бедечка  против забраната за строителство в квартала
Собствениците на земя в "Бедечка" против забраната за строителство в квартала
​БСП няма да подкрепи доклада за национална сигурност
​БСП няма да подкрепи доклада за национална сигурност