НОВИНИ

Изложба на спечелилия "Пулицър" Стоян Ненов

Отразяването на съдбата на бежанците в Европа донесе на фотографа Стоян Ненов "Пулицър". Първият българин, който е носител на престижната награда заедно със свои колеги от "Ройтерс" и "Ню Йорк таймс", представя днес първата си самостоятелна изложба.

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:04, 20.09.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Това е снимката, с която българският фотограф печели престижната американска награда "Пулицър". Направена е през август 2015-та на македонската гара Гевгелия, на нея е запечатано как полицай се опитва да попречи на бежанец да се качи във влак през прозореца. Като фоторепортер в агенция "Ройтерс" Стоян Ненов попада често в различни горещи точки по света. Преди година професията му го отвежда в Македония, която се задъхва от бежанската вълна към Европа. Най-силните моменти решава да представи в първата си самостоятелна изложба.

;
Стоян Ненов, носител на награда "Пулицър": 1/320 от секундата е една от скоростите, в които може да се хване движението на хора и общо взето и това е идеята на изложбата, в която се вижда и движението на всички тези хора, които се опитаха да минат по този т.нар. балкански маршрут на бежанците и мигрантите.
;

Фотографът е уловил емоциите на стотици мигранти. Пристигащи в Европа, те губят почти всичко, понякога дори собствения си живот. Експозицията включва снимки от Пиреус, от Сръбско-унгарската и Гръцко-македонската граница. Стоян Ненов е част от екипа на Ройтерс повече от 10 години. По думите му работата в агенцията изисква не само професионални качества, но и любов към фотографията. Напрежението е най-голямото предизвикателство за него, което го мотивира да отразява вдъхновяващи истории.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов отговори на руския депутат Пьотр Толстой
Премиерът Борисов отговори на руския депутат Пьотр Толстой
София се сдоби с „филмов“ подлез
София се сдоби с „филмов“ подлез