НОВИНИ

Страх от Brexit предизвиква вълна от регистрации на адвокати в Ирландия

Броят на британските адвокати, регистрирали практиката си в Ирландия (Ейре), е нараснал четирикратно за първото полугодие на 2016 г., главно заради безпокойството, че Великобритания може да напусне ЕС. Това заяви днес Асоциацията на юристите в Ирландия, цитирана от Ройтерс.

страх brexit предизвиква вълна регистрации адвокати ирландия
bnt avatar logo
от БНТ
22:31, 20.06.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Рекордните 186 адвокати са били приети до края юни, заяви регулаторният орган, като за сравнение за същия период на миналата година броят им е бил по-малко от 50 и е нараснал почти четирикратно от 2014 г.

"Наблюдаваме безпрецедентен приток на кандидати за получаване на юридическа правоспособност за територията на Ирландия. Те нямат намерение да идват тук и да практикуват, а само да придобият допълнителната квалификация", заяви генералният директор на Асоциацията на юристите в Ирландия Кен Мърфи пред Ирландското радио и телевизия (РТЕ).

"Това, което ни казват в лични разговори, и то доста директно, е, че това е предпазна мярка от тяхна страна срещу евентуален Brexit, особено сред адвокатите, които са специалисти по европейско и конкурентно право в своите лондонски кантори."

Мърфи заяви, че от всички държави членки на ЕС правната система на Ирландия е най-сходната с тази на Обединеното кралство, както и че право на участие в дела пред съдилищата на ЕС имат само адвокати с юридическа правоспособност, придобита в страни от съюза.

Регламентът на ЕС предвижда адвокатите, получили разрешителните си в Англия, Уелс или Северна Ирландия, да подлежат само на съвсем проста процедура за придобиване на лиценз да практикуват и в Ейре, заяви Асоциацията на юристите в Ирландия. Правилата за Шотландия обаче са по-строги.

Въпреки че Ирландия има доста какво да губи, в случай че най-близкият й и най-голям търговски партньор реши в четвъртък да излезе от ЕС, в резултат на евентуален Brexit някои компании може да се преместят от Великобритания в Ейре.

"Има няколко десетки молби, които все още се обработват. В зависимост от резултата на референдума тези молби може и да продължат да се увеличават", заяви Мърфи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между автобус и трамвай
Катастрофа между автобус и трамвай
Президентите на Русия, Армения и Азербайджан съгласуваха тристранно изявление
Президентите на Русия, Армения и Азербайджан съгласуваха тристранно изявление