НОВИНИ

​Страх от ново цунами в Индонезия

Страх от ново цунами в Индонезия заради опасност от поредно изригване на вулкана Анак Кракатау. Към местните и туристите в района на Зондския проток е отправено предупреждение да стоят далеч от брега и по възможност, на по-високо място.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
07:30, 24.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:31 мин.
По света
​страх ново цунами индонезия

Огромно свлачище на земна маса от южния склон на вулкана при последното му изригване е причината за образуването на цунамито. В неделя вулканът, който се активизира през последните месеци, отново избълва лава.

В Индонезия има 127 активни вулкана, там се намират 13% от вулканите на планетата, но страната няма система за предупреждение за опасност от цунами, предизвикано от вулканична активност, а само - от земетресения. Властите обясниха, че именно това е причината, че не е имало тревога в събота вечер.

В най- засегнатите райони спасители и доброволци разчистват отломките в търсене на оцелели и загинали. Блокираните от отломки пътища се разчистват с всякаква налична техника.

Индонезия се намира в така наречения Огнен пръстен в Тихия океан, за който са характерни земетресения и вулканични изригвания. Това е второто цунами, което удря страната тази година. През септември седемметрови вълни, вдигнати след земетресение, заляха остров Сулавеси и причиниха смъртта на над 2000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес отбелязваме Бъдни вечер
Днес отбелязваме Бъдни вечер
Засилени мерки за сигурност в Рим за предстоящите празници
Засилени мерки за сигурност в Рим за предстоящите празници