НОВИНИ

Страхуват ли се родителите да поставят на децата си ваксината Пентаксим

90% от внесения турски Пентаксим вече е поставен на децата, а останалите 10% са при личните лекари. Това обявиха от здравното министерство. Наша проверка установи,че количества от ваксината има в няколко столични ДКЦ-та. И лекарите, и родителите, с които разговаря екипът ни, заявиха, че нямат притеснения да използват турската ваксина.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова оператор: Красимир Стоичков
20:15, 21.01.2016 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
Още

През последните месеци в хладилника, в който се съхраняват ваксините на д-р Йосифова неизменно има кутии с турския Пентаксим.

Д-р Валентина Йосифова - педиатър, 20-то ДКЦ: Ето - не са много, но има. 20 бройки.

От известно време й се налага да отговаря на много въпроси на родители дали ваксината е безопасна. В това тя е категорична - от стотиците поставени дози досега проблем не е имало.

Д-р Валентина Йосифова - педиатър, 20-то ДКЦ: Вярвам на това, което е внесено в крайна сметка. Не смятам, че правителството ще внесе нещо, което да увреди здравето на децата. Няма такъв човек, който да го направи.

Пентаксим с надписи на турски откриваме и в 15-то ДКЦ. Кога ще получат бройки от ваксината, призведени в Европейския съюз, джипитата там нямаха яснота. Малката Александра вече е ваксинирана с турския вариант. Майка й казва, че не е имало никакви последици върху детето.

Майка: Мисля, че малко се преекспонира цялата работа. Важно е разбира се да има разрешение за употреба, но не е проблемът във вредни вещества.
Баща: Чухме вчерашния разговор по тв, малко сме притеснени, въпреки че нашата лична лекарка ни казва, че няма нищо обезпокояващо в това.
Въпрос: Тоест бихте го ваксинирали?
Баща: На този етап да. Мисля, че това са някакви корпоративни, мисля, че няма да ни засегнат.
Майка: Предстои реимунизация с Пентаксим, по-спокойна ще съм, ако е френската, но ще видим.

От здравното министерство заявиха, че 90 % от внесения турски Пентаксим вече е използван, а останалите 10% от количествата са раздадени на личните лекари.

Във Варна и Русе количествата от турската ваксина са изчерпани. Педиатрите вече са получили доставка на Пентаксим от Франция.

Миглена Иванович - родител, гр. Варна: Всеки един нормален човек, който прочете, че на детето му може да е поставена ваксина, вследствие на което може да има ред заболявания, какви могат да бъдат притесненията. Нормално всеки се притеснява.
Д-р Валентина Неделчева - гр. Русе: Веднага се свързахме с ХЕИ, които ни увериха, че Пентаксим няма такива съставки и без притеснения можем да работим с нея.

Заради недостатъчните количества на френската ваксина и в двата града реимунизациите на децата с нея засега са спрени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Декларация за полицейско сътрудничество беше подписана между България и Бавария
Декларация за полицейско сътрудничество беше подписана между България и Бавария
Гръцки фермери блокираха Кулата-Промахон
Гръцки фермери блокираха Кулата-Промахон