НОВИНИ

Националният празник 3-ти март беше отбелязан в цялата страна

С особена тържественост днес посрещнаха празника във всяко кътче на България.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
17:47, 03.03.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

СТАРА ЗАГОРА

Хиляди старозагорци съпроводиха 300-метровия национален трибагреник към хълма "Самарското знаме". Флагът беше носен от 300 военнослужещи. Знамето беше издигнато на Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", където българските опълченци развяват първото бойно знаме в историята на България.

- Това е ден на България - единствен - най-свят, трябва да си го пазим, да го помним и да го предаваме и на поколенията.

ПЛОВДИВ

В небето над хълма "Бунарджика" в Пловдив полетя парапланер, който развя българското и руското знаме. По традиция в честването се включиха представителни военни роти от пловдивския гарнизон и комитет "Родолюбие".

СМОЛЯН

Пушката на легендарния Капитан Петко Войвода поведе шествието в Смолян. Светинята за първи път се изнася от историческия музей, а честта да я носи получи най-възрастния гайдар в Смолянско. Начело на шествието бяха членовете на сдружение "Родопски хайдути".

Манол Ружинов - председател на сдружение "Родопски хайдути": Днешния ден за нас е още по специален и ние всяка година ще го правим за това да се знае и да се помни къде е пушката на Петко войвода и да не се забравят неговите дела.

ВАРНА

По най-българския начин - с хоро, беше отбелязан денят на Освобождението във Варна. Повече от 70 гайдари, и млади, и стари се събраха в Детския кът в морския град.

- Това е празникът на Освобождението, а гайдата е от най-българските инструменти.

- Българският дух да не угасва никога в България!

ТЪРГОВИЩЕ

За първи път на 3 март в Търговище млади хора се обединиха от една страхотна кауза и сътвориха с флашмоб националното ни знаме. Облечени в разноцветни тениски и с трансперанти 120 ученици, под съпровода на "Тих бял Дунав" направиха артистична композиция на българския трибагреник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненци почетоха Пламен Горанов
Варненци почетоха Пламен Горанов
Утре е стартът на регата Трети март
Утре е стартът на регата "Трети март"