Президентът Румен Радев отчета своята трета годишнина от встъпването си в длъжност. Държавният глава отличи, че страната ни има нужда от промяна.

Президентът и вицепрезидентът направиха анализ на свършената работа през изминалата година и обявиха върху какво ще насочат вниманието си занапред. Президентът Румен Радев обяви, че ще продължи да работи за отстояването на правовата държава и ще бъде бариера срещу лобисткото законодателство, което е в разрез с обществения интерес.

Президентът каза също, че не е наясно какви са били мотивите на главния прокурор Иван Гешев да отправи запитване до КС може ли президентът и вицепрезидентът да бъдат разследвани.

Румен Радев е категоричен, че не е вършил нищо нередно.

Вижте още от изказването му по тази тема:

Румен Радев, президент на Република България: Моят мотив не е насочен срещу прокуратурата в никакъв случай. Моят мотив винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Оставам на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава. Аз нямам никаква идея за конкретни причини, така че главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото. Във всеки момент очаквам Конституционният съд, който откри дело, да се ръководи от заложените при създаването на Конституцията принципи.
Иван Гешев: Питах КС за президента заради досъдебно производство

Иван Гешев: Питах КС за президента заради досъдебно производство

Досъдебно производство, изпратено до главния прокурор, е поводът Иван Гешев да отправи искане за тълкувание към Конституционния съд дали президентът м...

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че 2020-та трябва да е година на единение с нашите сънародници зад граница. Съобщи, че скоро ще бъде създадена Асоциация на българските общности по света.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: Политиката ни с потомствените българи не може да се ограничава само с издаването на паспорт. И тук трябва да сме наясно каква е националната ни цел - българското гражданство е въпрос на националната ни идентичност, връзка между гражданите и държавата.

Относно предстоящия вот на недоверие, който ще бъде гласуван утре, Радев заяви, че той е продължение на дневния ред на обществото, защото, според него, кризата е екзистенциална.

Радев и Йотова отчетоха три години от встъпването си в длъжност

Радев и Йотова отчетоха три години от встъпването си в длъжност

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха третата годишнина от встъпването си в длъжност.Вижте акценти от тяхната реч.

© БГНЕС