НОВИНИ

Страните-членки на ЕС могат да подкрепят отлагането на Брекзит, увери Туск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск увери, че 27-те страни членки на Европейския съюз може да одобрят забавянето на Брекзит, ако Лондон промени стратегията за излизането си от ЕС, информира AFP. В понеделник председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че Брекзит трябва да се случи преди евровота през май, но Туск намеква, че по-дълго отлагане също е възможно.

Александър Детев
от Александър Детев Агенция "Фокус"
12:56, 14.03.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света
страните членки подкрепят отлагането брекзит увери туск

По този начин Туск прави последно усилие, за да убеди британския премиер Тереза Мей да промени „червените линии“ в преговорите. В рамките на консултациите преди срещата на върха на ЕС през следващата седмица Туск заяви, че „ще призове ЕС 27 да бъде отворен за продължително забавяне, ако Обединеното кралство счете за необходимо да преосмисли стратегията си за Брекзит и да постигне консенсус около нея".


Преди следващата среща на лидерите на държавите в ЕС на 21 март в Брюксел, Туск ще се срещне с няколко европейски лидери, пред които ще апелира да преосмислят позицията си за по-дълго отлагане на Брекзит, съобщава Би Би Си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГДБОП спря 15 сайта и фабрика за фалшиви стоки в Благоевград
ГДБОП спря 15 сайта и фабрика за фалшиви стоки в Благоевград
Благотворително модно ревю се проведе в Русе
Благотворително модно ревю се проведе в Русе