НОВИНИ

​Страните-членки на НАТО бяха единодушни да увеличат бюджетите си за отбрана

Страните-членки на НАТО единодушно потвърдиха днес ангажимента си да увеличават бюджетите си за отбрана. В Брюккел приключи двудневната среща на върха на лидерите от Алианса. Американският президент Доналд Тръмп си тръгна доволен и заяви, че след срещата Алиансът е по-силен, отколкото преди два дни. Българският президент Румен Радев се срещна и разговаря с турския си колега Ердоган.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:54, 12.07.2018
Чете се за: 02:25 мин.
По света

Срещата на върха на НАТО започна с критика от страна на Тръмп към НАТО и завърши с хвалебствени думи. Тази сутрин дебатите за разходите за отбрана продължиха на свикано извънредно заседание. В 15-минутна реч президентът Тръмп отново е заплашил партньорите си, че Съединените щати няма безкрайно дълго да плащат повече от останалите за сигурност и може да продължат сами. Твърдият му тон беше изтълкуван от някои като закана за напускане на Алианса.

След заседанието обаче Тръмп излезе доволен и каза, че е имал фантастични два дни в Брюксел и че Пактът днес е много по-силен, отколкото преди два дни. На въпрос дали няма да промени позицията си след като се качи на самолета си и няма да пусне нещо друго в Туитър, той отговори "Аз съм много стабилен гений".

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Вчера и днес вероятно бях малко по-рязък. Но аз вярвам в НАТО. НАТО е много важен съюз, вероятно най-великият, създаван някога, но САЩ плащат между 70 и 90%, зависи как го смятате. Това не е честно за Съединените щати."

Основните критики на американския президент по време на срещата на НАТО бяха насочени към Германия. В крайна сметка Тръмп и Меркел се разделиха с прегръдка, а германският канцлер обеща, че Берлин ще се постарае бързо да увеличи разходите си за отбрана.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Подчертах, че сме втори по численост на военни контингенти в НАТО, участваме в Афганистан от години в мисия по Член 5, задействането на който САЩ бяха принудени да поискат, защото преживяха нещо ужасно. Това показва силата на алианса, помагаме си и сме по-силни заедно."

Българският президент Румен Радев също успя лично да поговори с Тръмп. Според Радев сега исканията на Америка са свързани с това Европа колкото се може по-бързо да постигне целта от 2 процента от БВП за отбрана. Хоризонтът обаче си остава 2024 година.

;

Президентът Радев се срещна днес и с турския си колега Ердоган.

Румен Радев, президент на Република България: "Откровено казах на президента Ердоган, че Турция за нас е важен съсед и съюзник. Ние искаме да развиваме добри отношения с Турция и затова настоявам между нас да не остават открити въпроси. Ред е на Турция да ни покани на съвместна българо-турска работно група по социално имуществени въпроси, която за разгледа компенсации на тракийските бежанци."

Според Радев е много важно Турция и България взаимно да уважават политическия процес в двете държави, свързан с изборите и дейността на партиите.


Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Най-важното обаче, което мисля, че всички също се обединихме е, че да, процентът е много важен, но много по-важно е как ефективно ще изразходваме тези средства и когато става въпрос всъщност решенията не са само за два процента, а са за създаване на способности за участие в мисии. И всъщност голяма част от държавите посочиха, че участието, например в Афганистан, е отговорност и към сигурността на САЩ и съпричастност от страна на европейските партньори. Така че имахме много откровен, много искрен разговор, само съюзниците, без партньорите, в по-тесен формат, и мога да каза, че излязохме по-силни и по-обединени след този разговор.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Аз само искам да кажа, че президентът Тръмп направи това заседание много интересно. Разсъни залата със сутрешното си изказване, но истината е, че той е прав в едно отношение, че има някои страни, които са постигнали два процента, други страни като България, които са направили свои национални планове- знаете, че този национален план беше приет на 3-ти януари от българското правителство за постигане на 2 процента от БВП до 2024-та година. Проектите ни за модернизация са именно част от този план, но има и страни, които смятат, че трябва да се движат с по-бавни темпове. Така че дебатът беше интересен. В края на краищата ние всички сме заинтересовани НАТО като един военно-политически съюз да има своите сериозни възможности и потенциал да си изпълнява задълженията.
;

След Брюксел Доналд Тръмп вече пристигна на първото си президентско посещение във Великобритания. Премиерът Тереза Мей планира да обсъждат двустранната търговия и военното сътрудничество. Точно преди визитата Тръмп заяви, че британците го харесват заради твърдата му мигрантска политика.

В центъра на Лондон обаче са планирани мащабни протести, въпреки че той ще прекара четирите си дни на Острова главно в провинцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Между 6 и 12 месеца ще отнеме подготовката на България за Банковия съюз
Между 6 и 12 месеца ще отнеме подготовката на България за Банковия съюз
Путин удължи до края на 2019 г. ембаргото върху западни хранителни продукти
Путин удължи до края на 2019 г. ембаргото върху западни хранителни продукти