НОВИНИ

Страните от ЕС показват единство в общата си политика към Русия

Страните от Европейския съюз, въпреки различията си, показват пълно единство в общата си политика към Русия, включително и по въпроса за санкциите. Това сочи изследване на неправителствения Европейски съвет за външна политика, представено днес от Кадри Лийк. Как страните от Европа възприемат Русия, как се вижда тя през България - репортаж на Цветана Кръстева и Недялко Данов.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:36, 30.11.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Изследването сред политическите елити на страните от Евросъюза показва, че дори и Унгария, която е твърдо против санкциите, дори и Австрия, която след анексията на Крим първа прие руския президент, нямат намерение да разрушават европейския консенсус.

Кадри Лийк, Европейски съвет за външна политика: Изненадващо при проучването беше в каква голяма степен общоевропейската политика към Русия е подкрепена на практика във всички страни-членки.

В проучването България е сред страните, които малко подкрепят санкциите, но е и сред тези, които най-силно допускат, че Русия може да се намеси във вътрешната им политика чрез финансиране, бизнес-връзки, манипулиране на медии и хакерство. Според Кадри Лийк в България освен това ясно се очертава разделение по повод Русия.

Кадри Лийк, Европейски съвет за външна политика: Има две течения - едното, което смята, че Русия е заплаха за западния ред, а другото вижда Русия като приятел по исторически причини и има много повече симпатии към Русия. Но и двете течения не са изкуствено създадени от Русия, те си имат местен произход.

Според доклада износът на България за Русия е намалял с 47 на сто в абсолютни стойности. Германия и Франция, които са сред инициаторите на санкциите, са сред страните, най-много загубили от руските контрасанкции - износът им за Русия е намалял с повече от 50 на сто.

Кадри Лийк, Европейски съвет за външна политика: Цифрите могат да бъдат подвеждащи. Можеш да кажеш, че дадена страна е загубила 50 процента от търговията си с Русия, но ако погледнете общия ѝ търговски обмен - това може да е много малко.

Анализаторът е на мнение, че въпросът за снемане на санкциите скоро няма да влезе в дневния ред на Евросъюза, защото няма напредък по прилагането на Минските споразумения - главно условие за отмяна на санкциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите прекъснаха гласуването на държавния бюджет
Депутатите прекъснаха гласуването на държавния бюджет
Немска овчарка нападна друго куче и стопанина му
Немска овчарка нападна друго куче и стопанина му