Страните от ОПЕК и още 10 производители на горива постигнаха трудно споразумение на срещата във Виена - добивът на петрол ще бъде намален с общо 1 200 000 барела дневно, за да се повиши цената му на световните пазари, която падна с 30% от октомври насам. Ефектът не закъсня - дори още преди новината да бъде обявена петролът сорт Брент от Северно море поскъпна с 5%.

Страните от ОПЕК ще свият добива на петрол с 800 000 барела дневно, а 10-е извън клуба - с още 400 000. Общото намаляване е по-голямо от очакваното.

Сделката във Виена висеше на косъм, отбелязва Ройтерс. Американският президент Доналд Тръмп настояваше добивът на петрол да се задържи, изтъквайки, че това би подпомогнало световната икономика. Сделката ще е от полза за подложения на американски санкции Иран, защото ще увеличи приходите му. Самият Иран - трети по производство на петрол в ОПЕК, също създаде трудности в преговорите, но се отказа от искането да не свива допълнително добива си.

Русия, която оглавява страните извън ОПЕК, изтъкна, че климатът в Сибир не позволява съкращаване на добива. Съгласието дойде, след като енергийният министър Александър Новак летя спешно за среща с президента Владимир Путин.

Александър Новак, министър на енергетиката на Русия: Вярвам, че след анализ на ситуацията на пазара ще се разберем за по-нататъшния формат на нашето сътрудничество.

Анализаторите отбелязват, че форматът ОПЕК+ се очертава като "супергрупа" с изключителни възможности за влияние върху световната политика. Днешната договорка ще действа до април 2019 г., а после параметрите ще се преразгледат.