НОВИНИ

​Страните от Организацията за ислямско сътрудничество на извънредна среща

Организацията за ислямско сътрудничество, в която членуват 57 държави се събира днес в Истанбул. Очаква се страните да вземат обща позиция относно решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел. Междувременно групировката "Хамас" обяви началото на трета интифада.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
06:57, 13.12.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Нов ден на гнева в Светите земи. Движението "Хамас" обяви, че ще има протести на Западния бряг на река Йордан в ивицата Газа и в Ерусалим. И тази нощ имаше размяна на огън между израелски войски и палестински бойци. Няма данни за жертви и ранени. Лидери и високопоставени представители на мюсюлмански страни се събират днес в Истанбул на извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество.

Заседанието има за цел изработване на "единна ислямска позиция" за решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел. Организацията определи миналата седмица декларацията на американският президент Доналд Тръмп като "незаконно".

Мерките за сигурност в Истанбул са изключително високи. От рано тази сутрин бъдат блокирани редица булеварди и улици, извеждащи на площада "Таксим". Ще бъде отклонено движението на градските превозни средства в района на конгресния център.

Статутът на Ерусалим е в центъра на продължаващия от десетилетия израело-палестински конфликт и е от голямо значение за палестинците и мюсюлманския свят. ООН и редица държави предупредиха, че решението на САЩ ще доведе до ескалация на напреженията. Американското решение предизвика в палестинските територии демонстрации и кървави сблъсъци с израелските сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес изтича ултиматумът на лекарите в Ловеч към здравния министър
Днес изтича ултиматумът на лекарите в Ловеч към здравния министър
Премиерът на Норвегия Ерна Солберг на посещение у нас
Премиерът на Норвегия Ерна Солберг на посещение у нас