Воля за съхраняване на ядреното споразумение с Иран изразиха във Виена представители на всички страни по сделката без САЩ. Срещата се проведе в атмосфера на заплахи от Техеран срещу плановете на няколко европейски сили да изпратят бойни кораби в Персийския залив.

Преговорите във виенския хотел "Пале Кобург" бяха на ниво политически директори в дипломатическите ведомства на Иран, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай. За среща на външните министри преговарящите още не са готови.

Абас Арагчи, заместник-министър на външните работи на Иран: Всички оставащи страни по ядреното споразумение са решени да спасят тази сделка, която е голямо дипломатическо постижение. Но Иран ще продължи малко по малко да отменя задълженията си, докато не види резултати от опитите за заобикаляне на американските санкции."

В Техеран беше обявено, че се подновява производството на тежка вода, която може да се използва за получаване на оръжеен плутоний. Пленяването на ирански танкер в Гибралтар в началото на месеца беше наречено нарушение на ядреното споразумение. А реакцията на Запада срещу ареста на британски танкер от Иран преди 9 дни беше определена като "дестабилизираща" за региона.

Али Рабией, говорител на правителството на Иран: Изпращането на европейски боен флот в Персийския залив ще е провокация - враждебно послание, което ще увеличи напрежението."

В Ерусалим междувременно Бенямин Нетаняху обяви, че Израел вече разполага с ефективен надатмосферен щит срещу нападение с балистични ракети.

Бенямин Нетанюху, министър-председател на Израел: Израел вече може да се справи с балистичните ракети на Иран или на когото и да било. Враговете ни трябва да знаят, че сме по-силни от тях и в отбраната, и в нападението.

Финалните 3 изпитания на хиперзвуковите ракети-прехващачи "Стрела 3", които са съвместно израелско-американско творение, са проведени в Аляска.