Две противоположни личности бяха острието на пробива на Алтернатива за Германия в Бундестага. За странната двойка водещи кандидат-депутати вижте в материала на Невена Бонева.

Александър Гауланд, Алтернатива за Германия: Ние сме третата най-силна партия, и германското правителство - каквото и да бъде съставено - трябва да се облича добре! Ще ги преследваме!
Алис Вайдел, Алтернатива за Германия: Първото, което ще направим, е да спазим първото си обещание. Ще инициираме разследваща комисия за Ангела Меркел.

В нощта на триумфа двамата водачи на партийната листа не пестяха закани. Той е юрист и журналист, един от основателите на Алетарнатива за Германия, когато тя възниква като евроскептична в разгара на гръцката криза. Тя е икономист, работила за „Голдман Сакс“ и пет години в Китай в една от най-големите държавни банки. Включва се в партията през 2012 г.

Умна, образована и с различна сексуална ориентация - партньорката ѝ е с произход от Шри Ланка, имат две осиновени деца и още един дом в Швейцария. Затова, когато през пролетта е издигната за водещ кандидат, недоумението е голямо - популистите са против хомосексуалните бракове.

Сложни преговори пред Ангела Меркел за съставяне на коалиционно правителство

Сложни преговори пред Ангела Меркел за съставяне на коалиционно правителство

Новият стар канцлер на Германия Ангела Меркел започва сложни преговори по съставяне на коалиционно правителство след спечелване на четвърти мандат, но...

Но в така различната кандидатдепутатска двойка има допирни точки в новата платформа на формацията - срещу мигрантите, исляма, и срама от нацисткото минало. Тe изтласкаха представителката на по-умерената фракция Фрауке Петри от челото на партийната листа.

Александър Гауланд, Алтернатива за Германия: Като политическа доктрина ислямът е несъвместим с либералния политически ред. Той не принадлежи на Германия.
Алис Вайдел, Алтернатива за Германия: Мястото на политическата коректност е в боклука на историята.

Целта в краткосрочен план, според Вайдел е, през 2021 г. партията да е управляваща.

© БТА