До една година ще бъде избран стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", това обяви енергийният министър Теменужка Петкова ден преди да изтече срокът за подаване на заявления за участие в проекта. Министър Петкова не коментира отделни оферти.

Вижте повече подробности от Цветелина Катанска.

След като утре получи първоначалните заявки за участие в проекта АЕЦ "Белене", енергийното министерство ще преговаря само с тези кандидати, които одобри.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Параметрите, които парламентът е определил, са много ясни и те са проектът да се реализира, на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, без дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия и без корпоративна гаранция.

Проектът за втора атомна централа задължително ще бъде съгласуван с Москва.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Руската компания "Росатом", както знаете е конструктор на проекта, тоест ние какъвто и вариант да реализираме, няма как да се мине без разговори с нашите партньори от "Росатом".

Министър Петкова присъства на тържественото отбелязване на Деня на миньора. Според статистиката на бранша, изминалата година се е оказала една от най-лошите за българския въгледобив.

Спадът в производството е с 11%. Именно в този сектор работи и най-голяма добивна компания - държавната "Мини Марица - изток", която захранва с въглища местните централи.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Това, което стои като въпроси за решаване в днешния ден, е свързано с това ние да успеем да съхраним въгледобива в България, за да може той да продължи да бъде гръбнакът на българската електроенергетика.
Веселин Митов, КТ "Подкрепа": Не мога да не спомена огромната тревога на синдикатите в България за бъдещето на въгледобива, този бранш който генерира над 45% от електроенергията и където работят и над 45% от миньорите в България.

Миналата година у нас са добити над 108 млн. т полезни изкопаеми. Добивът на горива като цяло намалява. Общата стойност на иззетите количества е 2,92 млрд. лв. Те са добити в над 500 действащи консеции.

Николай Вълканов, председател на БМГК: Минният бранш е един от най-добре развиващите се през последното десетилетие, то осигурява близо 5% от БВП на страната, над 25 000 преки работни места и още 120 000 работещи, свързани с дейността.

Следващата седмица се очаква да бъде открита и втората голяма златна мина у нас край Крумовград.

Теменужка Петкова: На 19 август ще стане ясно има ли кандидати за АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова: На 19 август ще стане ясно има ли кандидати за АЕЦ "Белене"

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира в студиото на "Сутрешен блок" държавното посещение в Туркменистан, на което е била обсъдена и възможн...