НОВИНИ

Стратегическото руско-беларуско военно учение „Запад 2017“ започна тази сутрин

Мащабно военно учение „Запад 2017“ започна на територията на Беларус и Русия. Властите в Минск и Москва твърдят, че целта на маневрите е строго отбранителна. НАТО обаче е нащрек заради липсата на прозрачност съгласно международните договорености. Властите в Украйна пък се опасяват, че учението е само претекст за руско военно нахлуване в страната.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:48, 14.09.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Стратегическото учение „Запад 2017“ започна сутринта с вдигането под тревога на бригада от I Гвардейска танкова армия на Русия. Тя потегли с военен ешелон от Подмосковието към Беларус. Към подготовка за предислоциране в района на учението пристъпиха и подразделения от руските Въздушнодесантни войски. Министерството на отбраната в Москва съобщи и че на оперативните летища са се пребазирали екипажите на изтребителите, бомбардировачите и хеликоптерите, които ще участват в маневрите. В пълна бойна готовност е приведен Балтийският флот.

По официална информация от Москва и Минск учението се провежда на 6 полигона в Беларус и на 3 в Русия - в Ленинградска и Псковска област и в балтийския анклав Калининград.

ген.-майор Олег Войнов, министерство на отбраната на Беларус: Отбелязвам, че при определянето на районите на практически действия на войските, за изключване на напрежение в отношенията с Украйна, Полша, Литва и Латвия принципно са избрани полигони, които се намират на значително разстояние от границите им.
;

Руските и беларуските военни твърдят, че „Запад 2017“ има строго отбранителен характер. И че няма никаква заплаха за европейската общност. Някои членки на НАТО обаче, и особено тези на първа линия на източния фланг - Естония, Литва, Латвия и Полша, смятат, че в демонстрацията на руска военна мощ участват не 12 700, а поне 100 хиляди войници.

Далия Грибаускайте, президент на Литва: Искат да ни сплашат, да пречупят волята ни да се отбраняваме, да ни парализират. Но ние не сме сами, съюзниците ни са с нас.

По сценария на „Запад 2017“ въображаеми многочислени въоръжени бандитски формирования нахлуват в Беларус по суша, въздух и вода. Те са подкрепяни от трети страни - с бойна техника, стрелково и тежко оръжие, горивосмазочни материали и разузнавателни данни. Целта на учението е диверсантите да бъдат обкръжени и методично унищожени. Това се очаква да се случи до 20 септември под погледа на едва 80 международни наблюдатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова разказа за претърпяната катастрофа преди дни
Корнелия Нинова разказа за претърпяната катастрофа преди дни
Швеция провежда най-мащабните си военни учения от 20 години насам
Швеция провежда най-мащабните си военни учения от 20 години насам