Повече камери за видеонаблюдение и повече полицаи ще гарантират сигурността в район "Красна поляна". Това е заложено в нова стратегия, която беше представена днес от общинската администрация. Документът е изготвен съвместно с полицията и има за цел да намали битовата престъпност и да върне доверието на гражданите към институциите.

София

Усещането за безизходица и безнаказаност е един от основните проблеми, посочени в допитването, послужило за изготвяне на стратегията за сигурност. Жителите на Красна поляна се оплакват и от движението на каруци, нарушаването на нощната тишина и незаконното изсичане на дървета.

Севелина: "Непрекъснато стават побоища, кражби. Два пъти ми крадат синджира, портфейла."

"Как Ви го откраднаха?"

Севелина: "Ми ей така вървя си посред бял ден. 11 часа. Изведнъж една ръка отзад на гърба, прас."
Елена: "Страх ни е да вървим по улиците. Аз се прибирам вкъщи, чукат ми на вратата да отворя. Като нормален човек помислих, че някой е забравил ключа. Отивам да отворя, отварям, в момента ми хващат синджира и избягват."

От районната администрация не крият, че това е едни от районите с най-много престъпления в София, въпреки че спрямо миналата година броят им е намалял.

Иван Чакъров, кмет на район "Красна поляна": "Има наистина полюсни конфликти, между роми, българи и напоследък последните една-две години се появиха бежанци - българи – роми, конфликт. Конфликти между роми - виетнамски общежития, роми от Факултета и българи, да не говорим вече и конфликти свързани според мене по-бедни, по-богати в района."

За да се справят със ситуацията от Общината ще предприемат конкретни мерки заедно с 3-то районно управление, между които допълнително видеонаблюдение по детските площадки и училищата в конфликтни точки, както и допълнителни полицейски патрули.