В САЩ пазаруването за "черен петък" започна по традиция още в четвъртък вечер. Дълги опашки се извиха пред магазини, обявили драстични намаления на цените. В щата Алабама обаче се стигна до престрелка в препълнен търговски център.

В разгара на голямото пазаруване, в един от моловете се чуват изстрели. Оказва се, че между двама 18-годишни младежи възникнал спор. Един от тях вади пистолет и открива огън. Ранява тежко другото момче, както и 12-годишно момиченце. Минути по-късно полицията ликвидира нападателя.

Стотици клиенти на търговския център прекарват часове, скрити в складовите помещения. Според полицията, става дума за битов скандал.

Още от вечерта, хиляди ентусиасти се наредиха пред магазините, в очакване вратите да отворят и голямото пазаруване да започне. Търси се всичко - бяла и черна техника, дрехи...

Някои не крият, че са предпочели вместо да вечерят със семействата си, да се отдадат на шопинг терапия.

Всъщност, "черният петък" получава името си, защото е денят, в който търговците излизат на печалба или вече не са на червено. В САЩ те печелят 40% от годишния си оборот в периода между Деня на благодарността и Коледа.

Очаква се само по празниците всеки американец да похарчи средно по 1000 долара.