НОВИНИ

Стрелба в търговски център в Мюнхен

Стрелба избухна в търговски център в германския град Мюнхен. Германски медии съобщават за множество жертви. Районът на търговския център близо до Олимпийския стадион в Мюнхен е отцепен и е в ход мащабна полицейска операция.

Росица Белева
от Росица Белева БТА
19:47, 22.07.2016
5721
Чете се за: 03:46 мин.
По света

Полицията отцепи широк район около голям търговски център в Мюнхен, където се води престрелка, предаде Ройтерс, като цитира говорителка на полицията. Тя каза, че все още не се знае дали има ранени и кой стреля. Служител в мюнхенския търговски център "Олимпия" заяви: "Имаме проблем", но отказа да уточни какво се случва, добавя Ройтерс.

;

Има ранени и може би убити в търговския център в Мюнхен, съобщи говорител на полицията, цитиран от ДПА. Според вестник "Мюнхенер абендцайтунг" убитите може би са петнайсет, а според германската телевизия Ен Те Фау - десет, съобщи Ройтерс.

;

Специални сили на германската полиция са в търговския център в Мюнхен, спряно е движението на влаковете, трамваите и автобусите. Метрото също е спряно заради стрелбата в търговския център, съобщава сп. "Фокус" - ТАСС.

;

Полицията в Мюнхен съобщи за доста убити и ранени при стрелбата в търговския център, предаде Ройтерс. Картината засега остава неясна. По-рано вестник "Мюнхенер абендцайтунг" съобщи, че убитите може би са петнайсет, а според германската телевизия Ен Те Фау - десет, съобщи Ройтерс. Служител от търговския център съобщил по мобилния си телефон, че персоналът все още се крие заради стрелбата. Той видял поне един безжизнен човек на земята и неколцина ранени.

Човекът, открил стрелбата, е побягнал. Полицията е отцепила част от района и го издирва, съобщи ТАСС, цитирайки правоохранителните органи в баварската столица. "Този човек все още се намира в района на търговския център, а може става дума и за няколко нападатели. Полицията обяви план "Залавяне", каза представителка на полицията. Тя не може да уточни колко души е имало в търговския център в момента на стрелбата.

;

Има информация за втора стрелба на метростанция "Мариенплац". По-късно информацията беше опровергана.

;

Паника избухна на централния площад в Мюнхен, там се събират хора, които викат и плачат, предаде ДПА. Районът е охраняван от тежко въоръжена полиция.

;

Полицията потвърди за 6 жертви, има ранени, стрелбата започнала на кафе, после продължила и в метрото, каза Александър Андреев от "Дойче веле".

;

Полицията в Мюнхен съобщи, че все още не знае къде са нападателите, които откриха огън в търговския център. Ситуацията в Мюнхен продължава да е неясна след стрелбата в търговския център "Олимпия", съобщи полицията, цитирана от ДПА. "Опитваме се да поставим ситуацията под контрол. Не знаем къде са извършителите", каза полицейски говорител. Мотивите за стрелбата също остават неясни, добавя ДПА.

; ;

Според свидетели поне трима са били въоръжените нападатели и поне трима има в търговския център. Стрелба е имало още на две улици. Полицията призова хората да се приберат по домовете си.

;

Има непотвърдени данни за още насилие и вероятна стрелба в центъра на Мюнхен. Положението е неясно затова полицията призовава хората да избягват публичните места.

;

Мюнхенската полиция подозира терористична атака. Има много убити и ранени при безразборна стрелба в търговски център в Мюнхен тази вечер, съобщи говорителка на германската полиция, цитирана от Ройтерс. Малко по-късно баварското вътрешно министерство потвърди, че са убити поне трима души. Полицейски източник, цитиран от Франс прес, съобщи, че убитите може би са шестима.

;

Полицията обяви остра опасност от терор в Мюнхен, съобщи Александър Анреев от "Дойче веле".

;

Централната гара в Мюнхен беше евакуирана в хода на полицейската операция след кървавата стрелба в търговския център "Олимпия" в града, съобщи германският железопътен оператор "Дойче бан". Всички пътнически влакове, идващи към баварската столица, са спрени, преди да навлязат на територията на града, каза компанията.
Спряно е и движението на целия градски транспорт по искане на полицията, съобщи общинската транспортна дирекция. По-рано властите заявиха, че районът около търговския център, където се разигра кървавата драма, е отцепен и е в ход операция по залавянето на един или няколко въоръжени нападатели, открили безразборна стрелба в мола, където има засега поне три жертви и неуточнен брой ранени.

;

Целият медицински персонал на болниците в Мюнхен е извикан извънредно на работа по нареждане на местните власти заради възможността да бъдат приети много ранени от стрелбата, предаде ТАСС, като се позова на ДПА.

;

Равносметката на жертвите е противоречива. Полицейски източник съобщава за поне 6 загинали. Очевидци говорят за поне трима нападатели. Засега няма задържани. Властите подозират терористична атака и призовават хората да се приберат по домовете си или да влязат на закрито. Жителите на Мюнхен отвориха вратите си за всеки, който търси убежище заради извънредната ситуация. Използват се социалните мрежи за упътване на нуждаещите си. Силите за сигурност помолиха да не се качват кадри от текущата полицейска операция онлайн. Предупреждението да се стои на закрито върви на немски, английски и френски език. Евакуиран е централната гара в Мюнхен. Общественият транспорт е спрян. Има данни, че извикан на работа целият медицински персонал в болниците в града.

;

Полицията на Мюнхен потвърди, че шестима са убити при стрелбата в търговски център и опроверга медийните информации за втори инцидент. Има и тежко ранени, съобщи в акаунта си в Туитър полицията, без да уточни броя им. Издирват се трима извършители, засега няма задържан, заяви полицейски представител. Той опроверга твърденията за втори инцидент на Карлплац, като заяви, че терористичният акт е само един, предаде Ройтерс.

;

В Мюнхен е въведено извънредно положение, съобщи германски телевизионен канал. Мюнхенската полиция е открила телефонна линия за хора, които търсят информация за изчезнали близки.

;

Девет са жертвите при стрелбата в Мюнхен. Новината беше потвърдена преди минути от полицията. Увеличеният брой на жертвите се дължи на откритите загинали хора в търговската сграда. Претърсването продължава. Броят на ранени остава неуточнен. Мобилизирани са медицински екипи.


;

Меркел свиква днес федералния съвет за сигурност, съобщи говорител на германския канцлер. "Засегнатите министри са на път за Берлин и ние ще анализираме ситуацията в рамките на федералния съвет за сигурност в събота", написа в Туитър Щефен Зайберт.

;

Мюнхенската полиция с робот изследва раница билзо до намереното девето тяло. Mъртвият мъж, намерен близо до мястото на фаталната стрелба в търговския център в Мюнхен вчера, имал червена раница, подобна на тази, която носел въоръжения нападател, съобщи германското радио "Байеришер Рундфунк".

;

Най-малко 10 души са ранени при стрелбата в Мюнхен, съобщи полицията. В това число влиза и нападателят. Общественият транспорт няма да работи до сутринта. Полицията моли да й се изпращат видеозаписи и фотографии от местопрестъплението. Около 100 души са в състояние да дадат свидетелски показания. Мюнхенската полиция не разполага с данни за чуждестранни граждани, пострадали при нападението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Релефна пътна маркировка вече и в София
Релефна пътна маркировка вече и в София
Светска гимназия или училище на проповедника Гюлен?
Светска гимназия или училище на проповедника Гюлен?