НОВИНИ

След ​стрелбата в канадския град Торонто - две жертви и 12 ранени

Стрелба в канадския град Торонто. При нападението са убити двама души, ранените са 12, сред тях има дете. Стрелецът е ликвидиран. Мотивите му все още са неясни. Премиерът Джъстин Трюдо изрази подкрепата си за Торонто и жителите му.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:18, 23.07.2018
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Вечерната глъчка в популярния гръцки квартал на Торонто, известен със заведенията си, е нарушена от стряскащ шум.

Часът е около 22 местно време. Мъж открива стрелба, като според очевидци е атакувал най-малко две кафенета и ресторант. Стреля безразборно и хладнокръвно.

Мъж: Първо си помислих, че са фойерверки, защото звучеше много бързо. Последва пауза и пак изстрели. Не знаeхме какво е. Видяхме, че хората започнаха да тичат в нашата посока... Беше направо нереално... сякаш не се случваше наистина.
Мъж: Чух най-малко 20 изстрела. На интервали. Зарежда, стреля, презарежда. Това чувах. А след това видях касапницата. ... Видях най-малко четирима простреляни край фонтана.

Пристигналите на място полицаи отвръщат на огъня. Стрелецът е ликвидиран. Започва оглед на мястото на инцидента. Полицията приканва всички, които са станали свидетели на стрелбата, да съдействат.

Марк Сондър, шеф на полицията в Торонто: Мога да потвърдя, че освен стрелеца, има още един загинал. Млада жена почина от раните си. А момиченце на 8-9 години е в критично състояние.

По думите на очевидци стрелецът е бил със светла кожа, с тъмни дрехи и шапка. Кметът на града - Джон Тори, призова да не се избързва със заключенията за мотивите на нападателя.

Джон Тори, кмет на Торонто: Убеден съм, както и жителите на Торонто, че нашият полицейски началник и неговите момичета и момчета ще стигнат до дъното на тази работа и ще разберат какво точно се е случило.

Инцидентите с огнестрелно оръжие принципно са рядкост за Канада. През последните няколко години обаче броят им конкретно в Торонто се е увеличил многократно.

Според местната власт става дума за неуредици между престъпни групировки. Медиите напомниха, че от 20 юли по улиците на канадския град патрулират допълнително 200 полицаи.

Дебатът за огнестрелното оръжие разделя Канада от години. Премиерът Джъстин Трюдо настоява, за по-строг контрол за притежателите на подобни боеприпаси, но в страната, където има рядко населени райони, наличието и използването на оръжията е често.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличава се политическият натиск върху Макрон заради скандала с охранителя му
Увеличава се политическият натиск върху Макрон заради скандала с охранителя му
Електронен дует на германска група с космонавт
Електронен дует на германска група с космонавт