НОВИНИ

Стрелбата в "Слънчев бряг" е заради спор за територия

Престрелката в курортния комплекс "Слънчев бряг" на 8 юни е предизвикана от спор за територия, която е източник на солидни доходи от престъпна дейност, съобщи на извънреден брифинг в Бургас главният прокурор на републиката Сотир Цацаров. Пред журналистите той каза, че има двама нови обвиняеми за стрелбата, които са задържани за 72 часа. Има и разследващи, които са отстранени от работа заради съмнения за връзки с престъпния свят.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
18:14, 17.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Георги Михалов Иванчев от Дупница и Радослав Веселинов Димитров от Плевен са задържани снощи. Сотир Цацаров уточни, че и двамата са стреляли срещу Желязков и са го уцелили.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Дали ще се чудим дали това е спор за паркомясто или наркомясто, за нас като ръководство на прокуратурата е безспорно, че това е спор за място. Под спор за място аз разбирам спор за територия. Спор за територия, която да бъде източник на доходи от престъпна дейност. Този спор за територия, в крайна сметка е решен или по-скоро е намерил някакъв опит за решение във инцидента на 8 юни.
;

Цацаров очерта мащаба на разследването. В него участват 10 разследващи полицаи и 25 оперативни работници на МВР. Те са направили 15 огледа и са разпитали 84 свидетели. Установено е, че Георги Иванчев е стрелял с Макаров със заличени номера, като е ранил Димитър Желязков с три куршума. Радослав Димитров е произвел три изстрела и също го е прострелял.

Има ли полицаи, които покровителстват престъпни групи? Министър Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов инспектираха проверките, които се извършват в системата на МВР за установяване на евентуални връзки на полицаи с хора от наркосредите. Специален център ще координира работата на НАП и полицията по контрола на бизнеса по Черноморието.

Румяна Бъчварова - министър на вътрешните работи: Взехме решение да се създаде общ координационен център, който да ръководи процеса и да следи развитието на проверките и на събитията, които се случват тук в региона.

Според Бъчварова над Димитър Желязков няма политически чадър, а разследването на всички обстоятелства около различните групировки ще бъде доведено до край.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ненчев потвърди: Не е ставало въпрос за изграждането на флотилия
Ненчев потвърди: Не е ставало въпрос за изграждането на флотилия
Жегите дойдоха
Жегите дойдоха