Над 5 милиона лева са необходими на община Стрелча за справяне с щетите от пороите върху вододайната зона. Градът втори ден е в бедствено положение и без питейна вода и няма яснота кога ще бъде пусната. От днес са осигурени водоноски, а общината раздава безплатно минерална вода.

Стрелча

Валежите в Стрелча продължиха и днес и затрудниха действията по разчистване на вододайната зона. Пречиствателната станция също има технологичен проблем и водата там е мътна.

Филип Фингаров, директор на ВиК- Стрелча: Това е резултат първо на обилните дъждове, на неработещия утаител на пречиствателната станция и капацитета на бързите филтри в самата станция.

Смяната на опасния азбестов водопровод с нови полиетиленови тръби е наложителна и ще подобри качеството на водата, обявиха от водното дружество. Затова повредената зона ще бъде заснета и ще се изготви проект.

Стойно Чачов, кмет на община Стрелча: След което да го внесем в Министерски съвет и Комисията по бедствия и аварии, за да може по най-бързия начин да ни финансират и да направим поне този участък, който наистина е много проблемен.

Единствените работещи чешми в Стрелча са тези с минерална вода. Бутилираната вода пък е най-предпочитаната стока в магазините в момента.

В детската градина вече са се погрижили за безопасността на децата.

Мария Петричка, директор на детската градина: Ястията ще се приготвят само с изворна вода, съдовете също в кухнята ще се мият с изворна вода.

Общинската минерална баня се радва на засилен интерес. Жителите се надяват кризисната ситуация с водата да бъде решена бързо, за да не пострада туризма в курортния град.