НОВИНИ

Стрелецът от Батън Руж бил ядосан на полицията

В Съединените щати - вълната на насилие срещу полицаи продължава. Мъжът, застрелял трима полицаи в Батън Руж, Луизиана, е идентифициран. Мотивите за престъплението се изясняват.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
14:08, 18.07.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света
стрелецът батън руж бил ядосан полицията

29-годишният морски пехотинец Гавин Лонг, от Канзас, Мисури е поредният, посегнал към оръжието и застрелял трима полицаи. При нападението в Батън Руж пострадаха и още трима служители на реда. Според разследването, Лонг, който е чернокож, не е имал съучастници.

Полк. Майкъл Едмънтън, началник на щатската полиция в Луизиана: "Смятаме, че човекът, убил нашите полицаи, е този, който е застрелян на мястото на инцидента. Няма друг стрелец, където и да било в Батън Руж."

Стана ясно, че в полицията е получен сигнал за стрелбата на спешния телефон 911. Запознати с разследването поясниха, че не изключват вариант това да е направено нарочно, за да може да се съберат повече полицаи на място. Гавин Лонг, който е служил в Ирак, често е публикувал клипове в интернет, в които се негодувал от отношението на полицията към афро-американците и ги е призовавал да се борят срещу това. В един от материалите, Лонг казва, че не принадлежи на никоя групировка, а че е "съдружник на справедливостта".

Двама от загиналите полицаи са бели, а третият е чернокож. Напрежението е САЩ ескалира след убийството на чернокож от полицай в Батън Руж преди 2 седмици, последва още едно убийство, този път в Минесота. Това отключи вълна на бурни протести в защита на правата на чернокожите и на насилие срещу полицията. Стигна се до убийството на петима полицаи в Далас, а сега на трима в Батън Руж. Президентът Барак Обама призова американците да се обединят и да не използват езика на омразата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йълдъръм: 208 загинали и 1491 ранени при опита за преврат
Йълдъръм: 208 загинали и 1491 ранени при опита за преврат
Началникът на Академията на турските ВВС е задържан заради опита за преврат
Началникът на Академията на турските ВВС е задържан заради опита за преврат