НОВИНИ

Стрелецът от Лас Вегас нямал връзка с "Ислямска държава"

Разследващите на са открили връзка на стрелеца от Лас Вегас с "Ислямска държава". 64-годишният Стивън Падок няма криминално досие, разполагал е с огромен арсенал от оръжие и експлозиви. Някои сведения, че е имал психически проблеми още нямат потвърждение. Все още не са ясни мотивите за най-кървавата стрелба в историята на Съединените щати, при която 59 души бяха убити, а над 500 ранени по време на концерт.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:52, 03.10.2017
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Извършителят на най-масовото убийство в историята на Съединените щати е живял сред възрастни хора в малкото градче Мъскийт, северо-източно от Лас Вегас, заедно с жена, която в момента е в Япония. В дома му са открити 19 огнестрелни оръжия, експлозиви, стотици патрони и електроника, която се изследва. Експлозивът е танерит - смес от амониева селитра и амулиниев прах. Амониева селитра е открита и в колата на Падок. Ислямистка връзка е практически изключена - в Мъскийт няма дори джамия.

Шериф Джоузеф Ломбардо: Работим по три, всъщност по четири местопрестъпления. Стаята на 32-рия етаж на хотела, обстрелвания район, къщата в Мъскийт, а сега специалният отряд проверява и друга къща в Северна Невана, която подлежи на обиск.

Къщата в Невада се проверява за евентуални капани заедно със сапьори, поясни шериф Ломбардо. Падок е закупил оръжия от магазин в Лас Вегас тази пролет и е отговарял на всички регулации, съобщи самият търговец. Според него обаче оръжията не могат да причинят видяното на концерта без модификации.

Братът на Падок - Брус, съобщи, че до 1977-ма техният баща е бил в списъка на ФБР с 10-те най-търсените лица след като избягал от затвора с присъда за серия банкови обири във Финикс през 60-те. Заповед за издирване от 1969-а, подписана от самия Едгар Хувър, го описва като диагностициран психопат, склонен към самоубийство, въоръжен и много опасен. Заловен е през 1978-ма, покойник е от 1998-ма.

Падок-син, извършил масовото убийство в Лас Вегас, е определян от властите като самотен вълк. Той наел стаята на 28-ми септември. При стрелбата разполагал с над 10 огнелстрелни оръжия и се местел между два прозореца за по-добра позиция. Извършителят е луд, отсече президентът Тръмп.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Това е болен, луд човек, вероятно с много проблеми. Проучваме го сериозно, но си имаме работа с много, много болен индивид.

Невада е сред най-либералните щати за притежание на оръжие. Хората с разрешение не са длъжни да се регистрират като собственици, позволена е и препродажба.

От 2012-а жертвите на масови убийства в Съединените щати са 1518. Тогава 20-годишен мъж отне живота на 20 деца и поне шестима възрастни в училище в Санди Хуук, Кънектикът. След последната трагедия в Лас Вегас демократите подновиха призивите си за затягане на контрола върху притежаването на огнестрелни оръжия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност
​Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност
В Попово откриха възстановен бюст-паметник на Цар Борис Трети
В Попово откриха възстановен бюст-паметник на Цар Борис Трети