НОВИНИ

Стрелецът в Далас е бил ликвидиран чрез дистанционно управляем робот с бомба

След няколко часа обсада стрелецът в Далас беше ликвидиран чрез дистанционно управляем робот с бомба. Това най-вероятно е първият случай, в който американската полиция използва такова оръжие.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:26, 09.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

След стрелбата срещу пазители на реда, барикадиран в сграда в Далас, стрелецът Мика Джонсън заявява на полицаите, че навсякъде в центъра на града са пръснати експлозиви. Опитите за преговори не дават резултат. Така се стига до решението да се използва нетрадиционно оръжие - робот за обезвреждане на взривни устройства. Предполага се, че в случая е бил зареден с малък експлозив, какъвто спецчастите използват, за да взривят врата.

Дейвид Браун, началник на полицията в Далас: Преговорите се провалиха, разменихме изстрели със заподозрения, не виждахме друга опция.

Употребата на робот по такъв начин много рядко прилагат американските военни. Полицията използва устройства с дистанционно управление за пренасяне на камери в опасни точки, за търсене на експлозиви, дори миналата година така е отнесена пица на потенциален самоубиец.

Засега обаче не е известно друго нарочно ликвидиране на човек извън военна зона с робот. Прецедентът отваря нови хоризонти за бъдещето на новите технологии в полицейската работа, и повдига етични въпроси. Макар и безпрецедентен, изборът изглежда оправдан.

Мари Елън, бивш преговарящ в заложнически кризи и профайлър във ФБР: Не е било ясно дали носи експлозиви, вече е убил петима полицаи, това е като ракета Скъд, готова за изстрелване. Ако същата ситуация възникне утре в Сейнт Луис, Сан Франциско или Вашингтон, командирът ще трябва да вземе същото решение.

Както дебатът за военните удари с дронове и този за органите на реда и новите технологии не приключва, а вероятно започва, още повече, че армията и правоохранителните сили са с различни мисии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оперни звезди на Ла Скала със серия концерти у нас
Оперни звезди на Ла Скала със серия концерти у нас
Меглена Кунева е за единна кандидатура на РБ за президентските избори
Меглена Кунева е за единна кандидатура на РБ за президентските избори