НОВИНИ

Строги мерки срещу разпространението на чумата по свинете във Варненско

Строги мерки срещу африканската чума по свинете предприемат и във Варненска област. Целта е да бъдат предпазени от епидемия свинекомплексите в региона. Заседания на епизоотичните комисии имаше във всички общини на областта. Представени бяха превантивните мерки за ограничаване на заразата.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
20:16, 19.07.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Ако африканската чума засегне четирите големи свинекомплекса във Варненска област, финансовите загуби за бизнеса ще са огромни.

Д-р Златина Димова - директор на Областната дирекция по безопасност на храните: Ние захранваме с прасета Южна България, това е нашият поминък тука - крупното животновъдство.

Инспекторите призовават стопаните да не хранят прасетата си с отпадъци от заведенията и да не купуват животни и фураж с неясен произход.

Д-р Златина Димова - директор на Областната дирекция по безопасност на храните: В случай на проникване в едно населено място, ние затваряме цялото населено място. Няма движение на хора, няма движение на бизнес.

Ако в региона бъдат открити заразени диви свине, в карантинна зона ще бъдат избити и всички домашни прасета.

Д-р Златина Димова - директор на Областната дирекция по безопасност на храните: Апелираме собствениците на животни заден двор, че трябва да ги изколят, защото рискът от навлизането на заболяването е толкова по-малък, колкото е по-малък броя на животните.

Лючка Петкова от Долни Чифлик отглежда прасета в двора си. Казва, че без тях трудно ще оцелее, защото доходите й са ниски.

Лючка Петкова: Няма да ги заколя. Притеснявам се, те нито марки имат, нямат нищо, пък слушам- които нямат марки, няма да им ги плащат даже.

От полицията напомнят, че проверяват автомобилите, които превозват животни, заради сигналите, че се транспортират свине от заразени с африканска чума райони. При нарушение животните се евтаназират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Грудев е новият шеф на Държавен фонд Земеделие
Васил Грудев е новият шеф на Държавен фонд "Земеделие"
Материални щети и леко ранени след 5.3 по Рихтер в Атина
Материални щети и леко ранени след 5.3 по Рихтер в Атина