Строги мерки срещу африканската чума по свинете предприемат и във Варненска област. Целта е да бъдат предпазени от епидемия свинекомплексите в региона. Заседания на епизоотичните комисии имаше във всички общини на областта. Представени бяха превантивните мерки за ограничаване на заразата.

Варна

Ако африканската чума засегне четирите големи свинекомплекса във Варненска област, финансовите загуби за бизнеса ще са огромни.

Д-р Златина Димова - директор на Областната дирекция по безопасност на храните: Ние захранваме с прасета Южна България, това е нашият поминък тука - крупното животновъдство.

Инспекторите призовават стопаните да не хранят прасетата си с отпадъци от заведенията и да не купуват животни и фураж с неясен произход.

Д-р Златина Димова - директор на Областната дирекция по безопасност на храните: В случай на проникване в едно населено място, ние затваряме цялото населено място. Няма движение на хора, няма движение на бизнес.

Ако в региона бъдат открити заразени диви свине, в карантинна зона ще бъдат избити и всички домашни прасета.

Д-р Златина Димова - директор на Областната дирекция по безопасност на храните: Апелираме собствениците на животни заден двор, че трябва да ги изколят, защото рискът от навлизането на заболяването е толкова по-малък, колкото е по-малък броя на животните.

Лючка Петкова от Долни Чифлик отглежда прасета в двора си. Казва, че без тях трудно ще оцелее, защото доходите й са ниски.

Лючка Петкова: Няма да ги заколя. Притеснявам се, те нито марки имат, нямат нищо, пък слушам- които нямат марки, няма да им ги плащат даже.

От полицията напомнят, че проверяват автомобилите, които превозват животни, заради сигналите, че се транспортират свине от заразени с африканска чума райони. При нарушение животните се евтаназират.

​Създават 20-километрова санитарна зона около огнищата на африканска чума​

​Създават 20-километрова санитарна зона около огнищата на африканска чума​

20-километрови зони около промишлените свинекомплекси и зоните за интензивно развъждане на дивеч ще се опитат да ограничат разпространението на африка...