НОВИНИ

В навечерието на посещението на папа Франциск: Строги мерки за сигурност в София

Часове остават до визитата на папа Франциск в България. Последни приготовления текат по местата, които Светият отец ще посети. В София влизат в сила някои от ограниченията в движението и паркирането в центъра.Повече научете от нашите репортери Тихомир Игнатов и Цветелина Катанска:

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Тихомир Игнатов
20:05, 04.05.2019
Чете се за: 02:14 мин.
У нас

Папа Франциск пристига към 10.00 часа сутринта и ще бъде посрещнат на летището от премиера Бойко Борисов. Двамата ще се срещнат на четири очи като българския премиер ще дари светия отец с икона, омофор и кисело мляко.

След срещата с Борисов папата ще се отправи към президентството, където ще се срещне с президента Румен Радев и представители на дипломатическия корпус.

Към 13 ч. папата ще посети храм-паметника „Св. Александър Невски“, където ще се помоли тихо и ще излезе на сцената пред храма, за да изрече своята молитва "Царица небесна". След обяд папата ще се отправи и към площад Александър Батенберг.

Цялото посещение на папата ще бъде отразено от репортерите на БНТ.

;

До 7 май заради повишени мерки за сигурност, ще бъде блокиран центъра на София в триъгълника между храм-паметника „Св. Алексанъдр Невски“, Народното събрание и президентството.

Организацията около посещението на папа Франциск е започнала още в началото на годината, преди около месец от МВР са изпратили и свои представители във Ватикана, които са се срещнали с италианските им колеги, на място са изгледани десетки видеоклипове свързани с начина, по който се охранява главата на римокатолическата църква.

За допускане до всяко едно от събитията свързани с папата, ще бъдат изградени пропускателни пунктове за гражданите, включително ще има и осигурен достъп до мероприятията на хора с увреждания. Обстановката се усложнява допълнително и от провеждането на парада на българската армия по случай 6 май.

Росен Тодоров, зам.-началник на НСО: Искам да призова наистина хората да отделят малко повече време и да дойдат малко по-рано, за да не се получават струпвания на контролно-пропусквателни пунктове, тъй като това, че ще се струпат много хора не означава, че ние ще намалим нашата бдителност и начина на проверка.
;

От днес сутринта се въвежда забрана за паркиране на няколко основни паркинга - на площад „Гяуров“, паркинга пред Националния стадион „Васил Левски“ и около националния стадион. Местата ще бъдат използвани за паркиране на организирания транспорт на хората, които идват от провинцията специално за събитията.

Кристина Лазарова, директор на дирекция Сигурност в Столична община: Всички трасета и всички места, на които ще се провеждат публични събития от наша страна са подготвени, за да бъдат те максимално безопасни и максимално красиви и приветливи. Вече е затворен булевард Цар Освободител за движение и автомобили, както и всички паркинги в района там са затворени за престой и паркиране. Към настоящият момент затворена за движение е и улица Оборище между улица 11 август и Раковска, защото там в момента също се изграждат съоръжения и сцени.
;

От МВР очакват най-много хора да се съберат по време на неделната литургия, която ще се проведе на 5 май от 16:45 на площад „Александър I Батенберг“, тук ще бъдат изградени видеостени, а хората ще могат да зърнат и уникалния папамобил.

От 22 ч. днес започва най-сериозното затваряне на центъра, въвежда се пълна забрана за паркиране в района около народния театър, около градската градина и около „Св. Александър Невски“ и карето между „Г.С. Раковски“, булевард „княз Александър Дондуков“, бул. „Васил Левски“ и ул. „Московска“.

Кристина Лазарова, директор на дирекция Сигурност в Столична община: Движението е изцяло забранено по Цар Освободител за целия период на посещението, което включва и военният парад по случай празника на българската армия.

По останалите улици в района ще бъде спирано движението поетапно и само по необходимост. Във всички тези райони градският транспорт ще се движи нормално.

;

Който иска да види папата на живо, трябва да пристигне на място на площад „Батенберг“ поне три часа по-рано, защото подлежат на щателна проверка през специално изградени пропусквателни пунктове. Заради очакваното лошо време, от МВР разрешават да се носят дъждобрани, чадъри и бутилки с вода до половин литър.

БНТ ще ви направи свидетели на цялото посещение на папа Франциск.

;

Часове преди да потегли към България, папа Франциск написа в социалната мрежа туитър: „Моля ви да придружавате с молитви пътуването ми в България и Северна Македония, което започвам утре, като поклонник на мира и братството.“

Преди посещенията си Франциск отправи и специални видео послания към народите на двете държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов и ген. Боцев поздравиха българските контингенти зад граница за 6 май
Каракачанов и ген. Боцев поздравиха българските контингенти зад граница за 6 май
Испанските власти предадоха Ветко Арабаджиев на българските
Испанските власти предадоха Ветко Арабаджиев на българските