Засилени мерки за сигурност на летищата в София, Варна и Бургас въвежда МВР заради туристическия сезон. Жандармерия и барети ще следят за съмнителни пътници и автомобили. Като част от засилените мерки, барети от Специализирания отряд за борба с тероризма влязоха на Терминал 2 на летище "София" в ранния следобед. На подхода към терминалите вече са разположени и специални контролни пунктове, които ще функционират постоянно.

Стандартни мерки за сигурност в контекста на терористичните заплахи. Така главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов определи затягането на сигурността на летищата в София, Варна и Бургас. Костов специално подчерта, че няма конкретен сигнал, заради който службите да пристъпят към такива драконовски мерки. Просто бдителност.

Специален контролно-пропускателен пункт проверява автомобили на километър от терминалите 1 и 2 на летище София. Жандармерия и охранителна полиция спират автомобили по преценка. Полицаите проверяват за съмнителни пакети, оглеждат дъното на автомобила и документите на шофьора.

Вътре, на самия терминал, са екипите на Гранична полиция със стандартно въоръжение. По-рано днес, обаче, като част от засилените мерки влязоха и барети от Специализирания отряд за борба с тероризма със следово куче. Баретите направиха няколко обиколки на периметъра и разузнаха обстановката.

Да, би могло, но проверките на КПП-то отнемат само 2 минути. Полицаите са доста бързи, но щателни и много добре знаят какво правят. Все пак от МВР предупредиха пътуващите през летище София да предвидят повече време за пътуване. Самите шофьори по-рано днес приеха проверките добре, осъзнавайки необходимостта от подсилване на сигурността.

Проверките на КПП-то отнемат само 2 минути. Полицаите са доста бързи, но щателни и много добре знаят какво правят. Все пак от МВР предупредиха пътуващите през летище София да предвидят повече време за пътуване. Самите шофьори по-рано днес приеха проверките добре, осъзнавайки необходимостта от подсилване на сигурността.

Стотици полицаи от вътрешността на страната ще бъдат командировани по българското Черноморие, за да следят за реда през лятото, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова. Ще има съвместни патрули, както и в предни години, с румънски и чешки колеги. Сериозна полицейска сила ще бъде съсредоточена в Бургаска област, с акцент естествено - Слънчев бряг, който, знаем, се прочу из цяла Европа.

Стотици полицаи, проверки и десетки специализирани полицейски операции по Черноморието. Така МВР ще осигури сигурността през летния сезон, обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова след среща с посланиците на страните, които имат най-много туристи у нас.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: Очакваме един интензивен и надявам се добър туристически сезон. 730 служители ще бъдат командировани в районите на Черноморието. И правим всички усилия да осигурим и по-добра организация на работа по отношение на случаите, в които чуждестранните туристи имат нужда да подадат информация или случаи, в които те искат да подадат жалби.

Телефон за оплаквания работи в Министерството на туризма. Туристите ще получават брошура с правата и задълженията си на английски, френски, немски и руски.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Стартираме до един месец и инфотабелите на всеки един от плажовете отново с денонощен телефон - 24 часа, 7 дни в седмицата, за да може при нередности на плажа също да бъдем незабавно сигнализирани.

Посолствата обясняват на гражданите си какво да очакват в България и особеностите на местното законодателство.

Н.Пр. Ема Кейт Хопкинс, посланик на Великобритания в България: Един от въпросите, който обсъждахме, е въпросът за превода тогава, когато е необходимо да се осигури превод, за да се помогне на туристите да бъдат разрешени бързо евентуални инциденти.

През лятото браншът очаква за трите най-силни месеца - юни, юли и август, 8 милиона туристически посещения по Черноморието, което е ръст с 12% от миналата година. А с тях растат и предизвикателствата пред сигурността им.

Накрая да кажем, че МВР планира второ голямо антитерористично учение, след като проведе такова на 23 марта вечерта в НДК в София. Новото ще е извън София, но къде точно - главният секретар Георги Костов отказа да уточни. Разбираемо.