Мащабни мерки за сигурност се въвеждат в Пловдив за официалната церемония, с която градът става Европейска столица на културата. През 23 контролно-пропускателни пункта ще влизат посетителите за откриващото събитие на 12 януари. Това съобщи директорът на ОД на МВР старши комисар Атанас Илков. Всички ще бъдат проверявани за опасни предмети и пиротехника.

Пловдив

За спазването на обществения ред ще следят части на жандармерията, Специализираните полицейски сили и на отряда за борба с тероризма.

ст. комисар Атанас Илков - директор на ОД на МВР - Пловдив: Задължително ще бъде осъществявана физическа проверка. Не само около и на КПП-та, но и при подходите към мястото на събитието. Така, че да не допуснем лица в нетрезво състояние, лица, които са с оръжие и други средства, които биха застрашили живота и здравето на гражданите.

Трафикът и паркирането ще се контролира от Пътна полиция. Ще помагат и много доброволци, които да насочват и ориентират гражданите и гостите. Заради очаквания интерес към събитията през цялата година, специален нов отряд към Общинския инспекторат ще следи за спазването на наредбите.

Засилените проверки ще бъдат концентрирани в централната градска част, тук попешеходната улица, квартал "Капана" и Стария град.

Европейска столица на културата: Общински отряди ще следят за реда в Пловдив

Европейска столица на културата: Общински отряди ще следят за реда в Пловдив

Очакванията за хиляди посетители на 12-ти януари - когато е откриващото събитие на Пловдив като европейска столица на културата, е предизвикателство з...

10 експерти от трите отдела - екология, търговия и строителство са включени в новия екип.

Ангел Славов - директор на Общински инспекторат - Пловдив: Ще разчитаме и на гражданите, но и проверките ще бъдат малко повече през този период. Ще работят и до късно вечер, за да може да обхванем всички мероприятия.

Очакванията са още в следващите дни Пловдив да се превърне в арт-пространство за улични артисти от цялата страна. Специално внимание вече е насочено към единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена и символи на социализма. 30 години след падането на Желязната завеса френския куратор Силвестър Верже, подрежда историческа картина на площада около Римския стадион в центъра на Пловдив.

Силвестър Верже: Тази колекция е почит към знаковите художници, рисували върху Берлинската стена, преди падането ѝ. Тъй като познавам много от тях, ги поканих да създадат нови произведения върху 30 парчета от Стената.

Изложбата ще бъде открита на 12-ти януари часове преди мега спектакъла "Ние сме всички цветове".