НОВИНИ

Строителен изкоп застрашава къща от пропадане в Пловдив

Къща на семейство от Пловдив започна да пропада заради изкоп на строителен обект. Причина е започнал строеж на жилищна сграда в близост до имота на семейство Милкови. Изкопните работи обаче са довели в земята напукване, а оградата е на косъм от пропадане.

bnt avatar logo
от А. Чакандракова, Г. Паскова
16:01, 21.03.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Пукнатините в двора на семейство Милкови се появили през миналата седмица, когато започнали изкопните работи в имота в съседство.

Василка Милкова
Беше малко. Не стана изведнъж. Започна да се разширява и въпреки това укрепване пропадна до тази степен.

Според семейството при изкопните дейности не е спазено изискването за отстояние между имотите. А строителството се извършвало в дъждовен ден.

Василка Милкова
На този дъжд обектът се затвори, свърши работно време и всичко беше оставено без нито една подпора, без нищо. Две нощи непрекъснато сме слушали как се срутват пластове.

Предвижда се на мястото да бъде изградена жилищна сграда с подземни гаражи и магазини. Според строителната фирма изкопът е укрепен с метални и дървени греди. Пропадането се получило от високи подпочвени води и вибрациите на тежкотоварни автомобили от близкия булевард.

инж. Руси Русинов
Направили сме шпунтова ограда и сме укрепили брега съгласно проекта. Това е видно. Фактът, че горния пласт е нацепен и се срутва е от времето, не от нас.

Илко Рожевски - управител на строителната фирма
За тяхна сигурност сме им предложили за наша сметка да се изнесат за това време на хотел. Ако нещо се случи ще поемем всички щети по възстановяването.

Семейството Милкови категорично отказва да се изнесе от къщата си.

Тодор Милков
Може ли с това да останем, да минаваме, да се живее. Невъзможно. Трябва да се възстанови това, което е разрушено.

От район „Централен" са направили проверка на обекта. Констатирали са, че действително изкопът не е добре укрепен. Строителят е задължен да предприеме спешни мерки и да укрепи стената до дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Aнулирани полети във Франция заради стачка
Aнулирани полети във Франция заради стачка
Нов телескоп във варненската обсерватория
Нов телескоп във варненската обсерватория