НОВИНИ

Строители от цялата страна излязоха на мирен протест в София

Строители от цялата страна излязоха на мирен протест в София заради обвиненията на левицата, че в сектора се работи непрозрачно и некачествено. Те изкараха камиони и тежка строителна техника и настояха да не се опетянва името на гилдията с политически цели. Протестиращите се срещнаха с представители на редица институции. Правителството обеща подкрепа, президентът призова да защитават името си с действия, а от опозицията коментираха, че протестът показва страх от проверки.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:01, 12.12.2018
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Още в ранни зори строителите паркираха около 1000 машини по "Цариградско шосе", но без да пречат на движението. Колоната достигаше около 10 км.

Христомир Иванов - строител, гр. София: Ние не сме престъпници. Ние работим, разбирате ли? Научени сме да работим като строители и да сме в калта с ботушите. Обидно ни е това, че нямаме бизнес климат за работа. Това е истината.

От Камарата на строителите казват, че БСП са стъпили върху бъдещето на 250 000 работници, като поставили въпроса за спиране на финансирането. Затова строителите организираха подписка в защита на бранша. Над 60 000 души вече са ги подкрепили.

инж. Илиян Терзиев- председател на Камарата на строителите в България: Искаме да се спре политическото говорене и да се спрат да ни ползват за евтини популистически трикове, с които по някакъв начин някой иска да си направи лесен пиар.

По думите му всички проверки показвали, че европейските стандарти са спазени.

;

Поискаха още законодателни промени в два закона - за обществените поръчки и за устройството на територията. Целта е при избор на победител на търг най-ниската цена да е водеща. В парламента срещнаха разбиране.

Цвета Караянчева - председател на НС: Осъждам всеки опит за дискредитация. Говорихме и за това да направим работна група с представители от всички парламентарни групи, специалисти по темата, искам да подчертая, не хора, които си правят евтин политически пиар. И да направим съответните законодателни промени.

На среща с премиера Бойко Борисов протестиращите го призоваха „да не се огъва“, а той пък каза, че не одобрява дискредитирането на строителния сектор, но и настоява за качествени пътища.

;

Нито министерството на регионалното развитие и благоустройството, нито Пътната агенция имат нещо против да се извършват проверки, когато са експертни. Това пък посочи ресорният министър Петя Аврамова.

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Агенция пътна инфраструктура не е политически орган. Така че разговорите ще се водят между експерти, а не между експерти и политици.

Строителите се срещнаха и с президента Румен Радев, който заяви, че българите очакват пътищата да не се ремонтират веднага след въвеждане в експлоатация, да има прозрачни обществени поръчки, контролът да бъде безкомпромисен и всеки лев да отива по предназначение.

Румен Радев, президент на Република България: Моето доверие и доверието на обществото няма да бъде спечелено с протести, декларации и пресконференции, а с качество и прозрачност.

А и според него работниците заслужават и по-добро заплащане и по-добри условия на труд.

;

Реакцията на БСП по повод протеста не закъсня.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": Едрият капитал в стачка срещу опозицията. Той е събирателен образ на режима на Борисов, днешният ден. Но и на модела на прехода. Когато власт и капитал се срастват и рамо до рамо бранят статуквото.
Елена Йончева - говорител на ПГ на "БСП за България": Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от извършването на една такава проверка.

Йончева посочи още, че в бъдеще ще поискат независим контрол на пътищата. Според коалиционните партньори на ГЕРБ, от БСП тиражират недоказани обвинения.

Искрен Веселинов - зам.председател на "Обединени патриоти" : Всички ние като представители на политиците и политиката в България трябва много да внимаваме, когато изричаме силни думи по отношение на определени сектори от икономиката.

Аргументираха се, че такива сектори давали заетост на хората и създавали брутен продукт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха на първо четене спешни промени в антикорупционния закон
Приеха на първо четене спешни промени в антикорупционния закон
Спецпрокуратурата прецизира обвинението срещу Румен Овчаров за мини Бобов дол
Спецпрокуратурата прецизира обвинението срещу Румен Овчаров за мини "Бобов дол"