Русенски фирми спешно спасяват специалността „Строителство”, която беше застрашена в специализираната професионална гимназия в Русе. Новите задочници в училището ще са неквалифицирани работници от строителния бранш, които сега ще получат професионално образование, каквото доскоро им е липсвало.

Русе

Севдалин Петров е собственик на строителна компания и председател на браншовата камара. Когато той и колегите му разбрали, че няма да има строителна паралелка след 7-ми клас в Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Русе, веднага потърсили варианти да помогнат. За да съхранят специалността, от Камарата се обърнали с призив към фирмите в бранша да изпратят свои работници с основно образование на обучение.

Севдалин Петров - строителен предприемач: „Но е много изненадващо в една вечна професия да няма прием още от 7-ми клас. И тук е мястото да кажа: Млади хора, ориентирайте се, строителството е откакто свят светува.”

Благодарение на реакцията на фирмите, вече има кандидати, записани за задочно обучение в професионалните направления „сухо строителство” и „вътрешни ВиК мрежи”. През тази година в Професионалната гимназия се формират и две паралелки с прием след 8-ми клас - "Интериорен дизайн” и „Компютърна графика”.