НОВИНИ

Строителни фирми - на помощ за запазване на специалност

Русенски фирми спешно спасяват специалността „Строителство”, която беше застрашена в специализираната професионална гимназия в Русе. Новите задочници в училището ще са неквалифицирани работници от строителния бранш, които сега ще получат професионално образование, каквото доскоро им е липсвало.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
18:30, 01.08.2016
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Севдалин Петров е собственик на строителна компания и председател на браншовата камара. Когато той и колегите му разбрали, че няма да има строителна паралелка след 7-ми клас в Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Русе, веднага потърсили варианти да помогнат. За да съхранят специалността, от Камарата се обърнали с призив към фирмите в бранша да изпратят свои работници с основно образование на обучение.

Севдалин Петров - строителен предприемач: „Но е много изненадващо в една вечна професия да няма прием още от 7-ми клас. И тук е мястото да кажа: Млади хора, ориентирайте се, строителството е откакто свят светува.”

Благодарение на реакцията на фирмите, вече има кандидати, записани за задочно обучение в професионалните направления „сухо строителство” и „вътрешни ВиК мрежи”. През тази година в Професионалната гимназия се формират и две паралелки с прием след 8-ми клас - "Интериорен дизайн” и „Компютърна графика”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щети за милиони след горските пожари
Щети за милиони след горските пожари
Камион бомба се взриви в Кабул
Камион бомба се взриви в Кабул