НОВИНИ

Строителни работници протестираха заради неизплатени заплати

Протест блокира за кратко днес по обед главния път Смолян-Пловдив в района на Чепеларе. Бивши работници на пътностроителната фирма „Виастройинженеринг” излязоха на пешеходната пътека и спряха за десетина минути движението, заради неполучени трудови възнаграждения.

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 24.09.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Двайсетина от ощетените близо двеста работници излязоха на протеста, за да потърсят правата си. Хората очакват заплати още от 2015 година, когато фирмата им фалира.

Антон Станков - бивши технически ръководител: Активите ги купиха, а заплатите си останаха неразплатени. Потърсихме съдействието на правосъдната българска система, дадохме си пари за адвокати, юристи и за съдилища, но нищо, не ни помогнаха. Обърнахме се към всички други институции в лицето на президентство, на НАП, на НОИ, на Испекция на труда, отвсякъде нищо.

Работниците имат да получават по осем заплати, а сумите са различни.

Георги Узунов – бивш началник ПТО: Лично моите суми са от порядъка на 11-12 хиляди лева без лихвите от времето от когато се дължат тези суми.
Тахир Карлийски – бивш работник: Четири-пет години сме го работили тоя път Асеновград-Чепеларе, затова протестираме тука, с надежда, че това са евросредства и ще си получим парите.

Фирмата е обявена в несъстоятелност едва в началото на тази година. И по този начин хората са изпуснали срока, в който могат да потърсят парите си от Фонда за гарантиране на вземаният.

Венцислава Мирчева – началник отдел в институцията на омбудсмана: Този тримесечен срок е изключително кратък и е преграда за много хора да придобият право на вземания от фонда. Нашето предложение е 12 месеца, към момента депутатите имат разбирането, че трябва да е шест месеца, много силно се надяваме този срок да се удължи.

А протестиращите днес бяха категорични, че ако институциите не се задействат, ще потърсят правата си в Брюксел.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германските социалдемократи: Оставаме в опозиция
Германските социалдемократи: Оставаме в опозиция
Първи резултати: Ангела Меркел печели четвърти мандат
Първи резултати: Ангела Меркел печели четвърти мандат