В Чехия, екоминистерството даде зелена светлина на концерна ЧЕЗ за изграждането на атомната електроцентрала "Дуковани". Тя обаче е разположена в близост до границата с Австрия. Критиката там не стихва. Австрия е единствената държава в света, която е изградила

своя ядрена централа, но не я е пуснала в експлоатация след референдум. Мария Стоянова с още информация:

Близо на 100 км северно от Виена и само на 35 км от границата се намират реакторите на Дуковани. Те покриват една пета от чешкото потребление на електроенергия и трябва да бъдат разширени. Планира се изграждането на 1 или 2 нови реактора, които ще имат благоприятно въздействие върху околната среда, удостоверява чешкото министерство на екологията. Австрия отхвърля тези планове.

Мария Патек, министър на екологията и туризма на Австрия: Австрийците не гледат на атомната енергия, като на технология за бъдещето. Отхвърлили сме я още през 70-те години.

Екологични активисти от години протестират срещу съществуващите чешки реактори в Темелин и Дуковани, които считат за несигурни и опасни. Колко крайно е настроението в Австрия илюстрира инвестционната руина на ядрена централа, построена преди 40 години в градчето Цвентендорф на река Дунав. Там никога не са се делили атоми, но мнения. Въз основа на своя опит Австрия настоява сега Чехия да преосмисли разрешителните, които са издадени.