Реално строителството на бъдещата магистрала Русе-Велико Търново ще започне вероятно през следващата пролет. Тази прогноза е на областния управител на Русе Галин Григоров. Той допълни, че очаква дотогава да са преминали всички процедури по избор на изпълнител и с началото на новия строителен сезон да стартира изграждането ѝ.

Русе

Независимо от обжалването на избора за маршрута на бъдещата магистрала през тази година ще започнат обществените поръчки за проектирането на участъка от Русе до Бяла. Ще бъдат избрани и изпълнителите - казват от Агенция „Пътна инфраструктура”. Те ще имат ангажимент за изграждането на трасето от Русе до обходния път на град Бяла и на самия път. Според експерти, обжалването може да доведе до закъснение от близо 6 месеца, защото толкова са нужни за разглеждането му на една инстанция в съда.

Галин Григоров - областен управител на Русе
„Мисля, че никой не си вярва - нито жалбоподателите, нито този, който стои зад тях, че може реално да бъде спрян този проект с тези мотиви...Смятам, че забавяне ще има - така е по закон и в следващите няколко месеца ще тече.”

Трасето ще бъде с дължина 75 километра и на практика е повече от половината от бъдещата магистрала Русе – Велико Търново.

Галин Григоров - областен управител на Русе
„След като бъдат готови самите проекти за магистралата, самото отчуждаване не би било никакъв проблем, ...така то не би трябвало да повлияе по никакъв начин на строителството на самата магистрала.”

Оценката на отчуждените имоти ще става по средни пазарни цени на земята на няколко километра в едната и другата посока от отнетите парцели.